Специфично обучение и упражненията помагат при хронични болки в гърба

  • 18 април 2018 13:09

  • 1137
  • 0
Специфично обучение и упражненията помагат при хронични болки в гърба
© Pixabay

Учени установиха, че комбинирането на обучение, което цели да се промени мисленето за хроничните болки в гърба, с упражнения, които увеличават движенията, от които пациентите се страхуват или ги избягват, е значително по-ефикасно от обичайните медицински грижи при подобни болки, съобщи ЮПИ.

Изследователи под ръководството на Анелин Малфлие от университета Врие в Брюксел са извършили клинични тестове с пациенти, страдащи от хронични болки в гърба.

Понастоящем нехирургичното лечение на неспецифични хронични болки в гърба включва нестероидни противовъзпалителни лекарства, манипулация на ставите, акупунктура и упражнения. Учените обаче отбелязват, че то има ограничен ефект. Мислите за болката на страдащите от хронични болки в гърба може да са свързани с лошо лечение, страх от движение и хипербдителност.

Изследването обхванало 120 пациенти с хронични неспецифични болки в гърба в две болници в Гент и Брюксел в Белгия от 1 януари 2014 г. до 30 януари 2017 г. Здравословното им състояние било проследено след 3, 6 и 12 месеца. Едната група минала обучение по невронауки във връзка с болката и тренировки, свързани с подвластния на когнитивните способности контрол на движенията, а другата минала основно обучение за болки в гърба и врата и обща терапия с упражнения. Средната възраст на участниците била около 40 години.

Що се отнася до болката, учените констатирали 50-процентно подобрение сред миналите специфичната програма участници. "Получените резултати акцентират върху необходимостта от промяна от биомедицински към биопсихосоциален подход", отбелязаха авторите на изследването.

Последвайте канала на

БТА
1137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини