Френски медии: На срещата във Варна не беше постигнат конкретен напредък в диалога ЕС-Турция

  • 27 март 2018 15:14

  • 2138
  • 3
Френски медии: На срещата във Варна не беше постигнат конкретен напредък в диалога ЕС-Турция
© Министерски съвет

Европейският съюз и Турция разговаряха по множество конфликтни теми на срещата на върха във Варна, България. ЕС вчера изрази съжаление, че не е постигнат нито един конкретен компромис при срещата с турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, която имаше за цел да успокои бурните от няколко месеца отношения между Анкара и Брюксел. Няколко парливи въпроса накърняват доверието на европейците към турския им партньор, пише в. "Трибюн".

Вестникът цитира изявление за печата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че двете страни не са постигнали конкретен компромис по основните въпроси, а само това би позволило подобряване на отношенията, включително компромис по процеса на присъединяване. На срещата европейците изразиха пред турската страна трайното си безпокойството от ерозията на правовата държава и правата на човека в Турция след неуспелия опит за преврат през юли 2016 г., но и от последиците от спорната интервенция на турските войски срещу кюрдска милиция в Северна Сирия. Повдигнат беше и въпросът за споровете около експлоатацията на офшорни находища в Източно Средиземно море, за което Анкара не желае и да чуе, твърдейки, че тези морски зони попадат под юрисдикцията на кипърското турско правителство, отбелязва "Трибюн", предаде БТА. Въпреки напрегнатата атмосфера обаче Европа не иска да затръшне вратата пред Турция, а турският президент не пропусна да напомни, че ЕС е стратегически партньор на страната му и ще бъде грешка съюзът да я изолира, допълва изданието.

На срещата в България турският президент поиска възобновяване на процеса по присъединяване на страната му към ЕС, докато съюзът припомни съществените разногласия с Анкара, посочва в. "Монд". Най-добре обобщи вчерашната деликатна среща Доналд Туск в своя откровен стил, заявявайки, че не е постигнат никакъв конкретен напредък, отбелязва вестникът и припомня, че за първи път от година европейците са се опитали да подновят диалога на най-високо равнище с турската власт, чието съдействие е необходимо за ограничаване на мигрантския поток, но чиито авторитарни ходове отдалечиха перспективите за присъединяване към ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2138 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.03.27 | 16:56

3
фейк нюз

2018.03.27 | 16:06

2
така е само си чесаха уйовете, пардон устите
миро

2018.03.27 | 15:23

1
За нас е важно да се продължи Споразумението за мигрантите , а тия ще си се пазарят още години.

Добави коментар

Водещи новини