САЩ търсят подкрепа в Европа за предоговаряне на ядрената сделка с Иран

  • 16 март 2018 21:32

  • 1716
  • 0
САЩ търсят подкрепа в Европа за предоговаряне на ядрената сделка с Иран
© gettyimages (архив)

Съединените щати се опитват да спечелят подкрепата на водещи европейски страни за предоговаряне на сключената през 2015 г. ядрена сделка с Иран, каза днес високопоставен американски представител, цитиран от ДПА.

По думите на Брайън Хук, заемащ висок политически пост в Държавния департамент, президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е разпоредил на американски дипломати да привлекат на своя страна Великобритания, Германия и Франция в срок до 12 май. "Имаме много добри дискусии", каза Хук във Виена, където днес се срещна със свои колеги от Великобритания, Германия, Франция, Русия, Китай и Иран за разговори по ядреното споразумение. Тръмп заплашва да изтегли подписа на САЩ под сделката за ограничаване на иранските ядрени програми в замяна на отменяне на част от санкциите срещу Техеран. Датата 12 май е възможният краен срок за промени в условията на споразумението, след който САЩ може едностранно да възстановят санкциите си срещу Иран.

Брайън Хук поясни, че според виждането на Тръмп към текста на сделката от 2015 г. трябва да се добави удължаване на времетраенето на приетите от Иран ограничения в ядрените му разработки, въвеждане на по-строги международни инспекции и на рестрикции върху производството на ракети с голям обсег. Хук потвърди, че Вашингтон не само търси подкрепата на Европа за предоговаряне на пакта, но и за въздействие върху него заради намесата му във войните в Сирия и Йемен и подкрепата му за антиизраелски въоръжени групи в Ливан, съобщи ДПА.

На днешната си среща във Виена представителите на т. нар. шесторка (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция) и на Иран са потвърдили, че иранската страна стриктно спазва поетите ангажименти по сделката. Това съобщи руското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от ТАСС. В текста се припомня, че Международната агенция за атомна енергия редовно констатира, че Иран изпълнява поставените му условия.

Последвайте канала на

БТА
1716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини