Иран се придържа към ядреното споразумение, показва доклад на МААЕ

  • 22 февруари 2018 21:21

  • 9518
  • 0
Иран се придържа към ядреното споразумение, показва доклад на МААЕ
© Pixabay

Иран спазва основните ограничения върху ядрените му дейности, наложени съгласно споразумението със световните сили от 2015 г., показва доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс.

Иран не е превишавал ограниченията върху запасите му от нискообогатен уран и тежка вода и не е обогатявал уран над лимита от 3,67 процента чистота, заяви МААЕ в поредния си тримесечен доклад.

Документът показва, че Иран не възпрепятства международните проверки. Със споразумението от 2015 г. Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахване на наложените му икономически санкции. Сделката, целяща да не допусне Иран да създаде ядрено оръжие, е силно критикувана от американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който през януари заплаши, че ще изтегли САЩ от нея, ако в нея не бъдат включени допълнителни ограничения за Иран.

Иран е информирал ядрените инспектори на ООН за плановете си за разработване на ядрена технология за кораби, се казва още в доклада на МААЕ. Това е станало в писмо, адресирано от Иран до МААЕ през януари. Повече подробности за намерението на Иран не бяха съобщени днес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини