Харесайте facebook страницата ни

Руски вестник за случая Скрипал: Западът може да ни обяви за терористична държава

© gettyimages (архив)

Руската преса информира за вчерашната реч на британския премиер Тереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на ... към профила , която заяви, че е много вероятно Русия да стои зад покушението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Вестниците съобщават и за реакцията на говорителката външното министерство в Москва, на посолството на Русия във Великобритания, както и за изявлението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в подкрепа за британските подозрения.

"Росийская газета" окачествява като "отработен материал" твърденията на британската страна и обяснява, защо скандалът с отравянето на бившия полковник от Главното разузнавателно управление и дъщеря му е изгоден за Лондон. Официозът посочва, че във Великобритания, следвайки принципа "търси кой има изгода", от самото начало са се заели да извлекат от случилото се максимума политически дивиденти срещу Русия - много преди да завърши разследването инцидентът в югозападния английски град Солсбъри бързо зае челни места в британските вестници, а външният министър Борис Джонсън обвини Русия във враждебна дейност.

"Росийская газета" смята, че даже и ако се спази правилото да се търси мотива за престъплението, трудно може да се каже каква е изгодата за Русия от това покушение в навечерието на президентските избори и световното първенство по футбол. Вестникът цитира депутат от Държавната дума (долната камара на парламента в Москва), според когото "сега Скрипал не е нужен никому", защото "вече е разказал, каквото е можел". По думите на депутата Генадий Онишченко Скрипал може да е убит от МИ-6, за се предизвика "поредният скандал" преди президентските избори в Русия. Опити да се дискредитира тазгодишната Световна купа по футбол, чийто домакин е най-голямата по площ държава в света, е имало и преди този случай и сега британските спецслужби "са получили заповед да разиграят тази карта", твърди депутатът, цитиран от "Росийская газета".

Вестникът цитира и вчерашните думи на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че Великобритания, която е била победена от Русия в надпреварата кой да бъде домакин на "Мондиал 2018", не за пръв път прави опити да провали футболния турнир.

"Московский комсомолец" се съсредоточава върху възможните варианти за нови антируски санкции от Европейския съюз и страни от НАТО, базирани на обвиненията на Лондон. Според вестника, който се позовава на британски източник, сред най-леката и почти неизбежна реакция е взаимно отзоваване на дипломати. Сред другите варианти са отнемане на лиценза на руския медии, опериращи в кралството, отказ от участие в Мондиала, засилване на мерките срещу притока на "мръсни пари" от Русия, запор върху имуществото на руски олигарси във Великобритания, разсекретяване на данните за корупция и пране на пари сред приближени до Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, ... към профила , налагане на нови санкции от ЕС, изключване на Русия от системата за междубанкови преводи СУИФТ (SWIFT), засилване на присъствието на Алианса до руските граници и обявяване на Русия за терористична държава.

Вестник "Комерсант" дава данни за нервнопаралитичните вещества от серията "Новичок" (Новак), с едно от което според заключенията на британската експертиза са били атакувани Скрипал и дъщеря му. Серията е създадена през 80-те години в Държавния научноизследователски институт по органична химия и технологии и тогава се смятоло, че тя няма аналог сред химическите оръжия по света. През 1991 г. ръководителите на проекта за "Новичок" са били удостоени с Ленинска награда.

"Комерсант" цитира двама членове на екипа автор на откритието. Според тях "Новичок" представлява "бинарно химическо оръжие", чието "бойно състояние" се достига в момента непосредствено преди употребата му. "Елементите на "Новичок", които са относително безвредни агенти, се съхраняват отделно. На 27 септември 2017 г. властите в Руската федерация обявиха, че са унищожили изцяло химическия си арсенал, напомня "Комерсант".

Вестникът описва единствения известен досега случай за криминална употреба на бойно отровно вещество със сходно на "Новичок" действие от 1995 г. Тогава убиец отравя банкера Иван Кивилиди и неговата секретарка, след като натрива с веществото телефонната слушалка в кабинета му. Кивилиди изпада в кома поради отказ на бъбреците и умира. Преди смъртта си секретарката, която даже не била докосвала слушалката, а само бършела прах в кабинета, разказала, че с нея се е случило същото като с Кивилиди.

Следствието установило, че нервнопаралитичният агент е придобит от служител в саратовския филиал на въпросния институт по органична химия, който бил осъден на затвор. Извършителят, който също пострадал тежко при престъплението, и поръчителят били разкрити и осъдени на продължителни срокове лишаване от свобода, пише "Комерсант".

Коментари
Коментари (12)
Коментирай
Крум Усаински-Крупник (гост)
20.03.2018 | 12:46

Цървули!!!Рускенефа е терористична държава,изнасяща тероризъм и спонсорираща терористи и разни Диктатори!!!Тя функционира на този принцип!!!Но скоро всичко ще приключи!!!САЩ ще размажат Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина,както размазаха СССР!!!Ура и Слава!!!

Рейтинг:
 
9
(гост)
20.03.2018 | 12:47

ф англия са си ивали много братовчедките затуй имат проблем с мисленето и са малко грозни ама ко да праиш туй живота е кото дойди

Рейтинг:
 
4
ПОМИЯРСКИЯ САЙТ (гост)
20.03.2018 | 12:47

СЪС СВОИТЕ ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ. ОТВРАТ.

Рейтинг:
 
3
БЪЛГАРИТЕ РАБОТЯТ НА ЗАПАД НЕ ВЪВ руска КОЧИНА (гост)
20.03.2018 | 12:47

ПОГЛЕДНЕТЕ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ СИ ИМАЛИ ПОНЕ ЕДНА руска БРАКМА ОТВЪН ????????????????????????

Рейтинг:
 
11
Българина кара западни машини не руски бракми !!!! (гост)
20.03.2018 | 12:47

ЗАЩО ДА ВИ ОБЕВЯВА ЧЕ КОЙ НЕ ЗНАЕ ЧЕ руската МИРИЗЛЛИВА КОЧИНА Е ДИКТАТОРСКА ТЕРОРЕСТИЧНА ДЪРЖАВА

Рейтинг:
 
12
опорна то4ка (гост)
20.03.2018 | 00:18

Всикото гибрид - Строй се на баламатума! Да се внушава:" Кремъл непри4ьом"!! Заиграйте трол4ета изроди мои!

Рейтинг:
 
5
анална точко (гост)
20.03.2018 | 00:18

а ти какво си?

Рейтинг:
 
8
БЪЛГАРИТЕ РАБОТЯТ НА ЗАПАД НЕ ВЪВ руска КОЧИНА (гост)
20.03.2018 | 12:48

БРАВО НА АНГЛИЯ руската СГАН ДА НЕ СЕ ДОПУСКА ДО ЗАПАДА НИКОГА ПОВЕЧЕ

Рейтинг:
 
13
БЪЛГАРИТЕ ТОЧНО В ЗАПАДНАТА КОЧИНА (гост)
20.03.2018 | 12:48

РАБОТЯТ КАТО ПРОСТИТУТКИ И МИЯЧИ НА ЧИНИИ.

Рейтинг:
 
6
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА ОТ се се сре !!!!!!! (гост)
20.03.2018 | 12:48

ЗАЩО ДА ВИ ОБЕВЯВА ЧЕ КОЙ НЕ ЗНАЕ ЧЕ руската МИРИЗЛЛИВА КОЧИНА Е ДИКТАТОРСКА ТЕРОРЕСТИЧНА ДЪРЖАВА

Рейтинг:
 
15
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА ОТ се се сре !!!!!!! (гост)
20.03.2018 | 12:48

ЗАЩО ДА ВИ ОБЕВЯВА ЧЕ КОЙ НЕ ЗНАЕ ЧЕ руската МИРИЗЛЛИВА КОЧИНА Е ДИКТАТОРСКА ТЕРОРЕСТИЧНА ДЪРЖАВА

Рейтинг:
 
16
новия цигански световен ред (гост)
20.03.2018 | 00:19

СЕ ОТЛАГА ЗАВИНАГИ ГОСПОДА ЧИФУТИ.

Рейтинг:
 
2
 
Добави Коментар