Експерт разкри има ли боядисани портокали и мандарини на пазара (аудио)

  • 28 февруари 2018 09:37

  • 25315
  • 2
Експерт разкри има ли боядисани портокали и мандарини на пазара (аудио)
© Pixabay

Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации на пазара, като промените са предимно при цитрусите. В същото време все по-често по магазините потребители твърдят, че се натъкват на оцветени портокали и мандарини.

При подобни казуси обаче контролът е много сериозен по отношение на боядисването особено с вредни материали.

Това коментира за Novini.bg председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

По думите му някои от боичките са напълно разрешени и са следствие от това да се добие по-добър търговски вид на продукта.

„Аз бих посъветвал потребителите много внимателно да купуват, да се информират за стоката, да наблюдават кой какво продава, тъй като от качеството на търговеца зависи и качеството на стоката“, посочи специалистът.

Експертът посочи и как са познаваме качествения плод по щандовете и сергиите.

„При портокала и мандарината най-важният органолептичен белег е колкото по-светъл е портокалът и по-отива на жълто, а не на оранжево, ненаситен цвят, толкова е по-хубав и със сигурност е по-малко обработван“, посочи Иванов.

Според него в момента на пазара имаме предлагане на висококачествен портокал и много рядко вече са случаите на боядисани с вредни бои плодове.

„Това беше една тенденция на българския пазар отпреди 10 години. От години вече не сме свидетели на предлагане в големи количества на такива продукти. Има някои, но контролът е доста засилен, навреме се пресичат такива процеси“, заяви той.

Чуйте как се движат цените на хранителните продукти на едро в разговора ни с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов тук.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
25315 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
juliaelektra

2018.03.01 | 12:09

2
Не бива да се допускат такива отрови до търговската мрежа. До гуша ни дойде от фалшификации.
potrebitel

2018.03.01 | 11:29

1
Не ги допустайте тези продукти на пазара. Всеки е тръгнал да печели пари без да мисли здравето на хората. Плащаме си за отровни продукти.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини