Доживотен затвор за извършителя на бомбените атентати в Ню Йорк и Ню Джърси през 2016 г.

  • 14 февруари 2018 07:29

  • 1054
  • 1
Доживотен затвор за извършителя на бомбените атентати в Ню Йорк и Ню Джърси през 2016 г.
© Pixabay

Американец от афганистански произход получи две доживотни присъди за два бомбени атентата, извършени през септември 2016 г. в Манхатън, предадоха световните агенции.

В средата на октомври миналата година след двуседмичен процес Ахмад Рахими бе признат за виновен по осем обвинения, сред които поставяне на бомба на обществено място и използване на оръжие за масово унищожение. Разследването показа, че на 17 септември 2016 г. той е поставил бомба в Ню Джърси, която трябвало да се взриви по време на маратон. Но началото на маратона се забавило и бомбата избухнала, без да причини жертви и щети. После Рахими отишъл в Ню Йорк и поставил две самоделни бомби в оживения квартал Челси в сърцето на Манхатън. Едната не избухна, а втората, поставена в кофа за боклук на 23-а улица, се взриви и рани 31 души. Това беше първият атентат след 11 септември 2001 г. и Ню Йорк изпадна тогава в паника.

Рахими, която се вдъхновил от Осама бин Ладен, бе арестуван два дни по-късно след престрелка с полицията. В него беше открито изцапано кръв тефтерче с бележки, в които се говори за Бин Ладен и за идеолог на Ислямска държава.

Рахими, който е на 30 години, дошъл в САЩ през 1995 г. и станал американски гражданин през 2011 г. По време на процеса той говори 10 минути. Рахими каза, че не изпитва ненавист към никого, но и не изрази съжаление за стореното. Той каза, че е в САЩ от повече от 20 години и има приятели американци и приятели мюсюлмани. Нещата се влошили, когато, по думите му, ФБР започнало да го тормози, след като започнал да се облича като силно вярващ мюсюлманин. На летището на път за Доминиканската република или при завръщане от Пакистан той бил проверяван само заради дрехите, които носел. "Никога не съм бил дискриминиран заради религията ми, докато не започнах да я практикувам", каза той.

В съда право да говори получи една от жертвите на атентата на Рахими. Това бе жителката на Бруклин, родената в Тринидад Полин Нелсън. Тя разкритикува Рахими, че не се извинил на жертвите. Докато говореше, тя беше вперила поглед в очите му. Той отвърна погледа й, но не каза нищо, предаде Асошиейтед прес. Извън съда Полин каза, че все още се плаши всеки път, когато чуе вой на сирени, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1054 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
у нас

2018.02.14 | 13:13

1
във Тиквостан щеше да получи условна.

Добави коментар

Водещи новини