Микропластмасата - сериозна заплаха за морските гиганти

  • 05 февруари 2018 13:58

  • 854
  • 0
Микропластмасата - сериозна заплаха за морските гиганти
© pixabay.com

Учени призовават за изследване на въздействието на микропластмасите върху китовете, акулите и скатовете в океаните. Те подчертават, че морските гиганти са изправени пред "значителни рискове" от микропластмасите.

Различни оценки показват, че някои китове може да поглъщат стотици фрагменти пластмаса на ден. Мексиканският залив, Средиземно море, Бенгалският залив и Кораловият триъгълник са приоритет за наблюдение, уточнява БиБиСи.

Изследователи от САЩ, Австралия и Италия са прегледали данни за заплахите за големите морски обитатели от микропластмасите. Тези малки пластмасови парчета с размер по-малки от 5 милиметра, могат да бъдат вредни за океанския и водния живот. Замърсяването с микропластмаси има потенциал още повече да намали размера на популациите на големите морски обитатели. Все още има много малко проведени изследвания за рисковете от този проблем.

"Пълният размер на рисковете от поглъщане на микропластмаси все още предстои да бъде проучен", изтъква изследователката от български произход Елица Германова от Университета Мърдок в Австралия, която също така е изследовател към американска фондация за морската мегафауна.

Възможните рискове включват намалено усвояване на хранителни вещества и увреждане на храносмилателната система, когато биват поглъщани микропластмаси.

В допълнение излагането на токсини чрез поглъщане на пластмаси може да засегне много биологични процеси като растежа и репродукцията, като морските обитатели са подложени на дори още по-голямо напрежение. Големите морски обитатели поглъщат стотици кубически метра вода дневно, за да се хранят и могат да погълнат и микропластмаси. Микропластмасите са сходни по размер и маса с много видове планктон, с който те се хранят.

Последвайте канала на

Нора Виткова
854 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини