Е​П​ с категорична подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген

  • 14 декември 2017 13:15

  • 1912
  • 1
Е​П​ с категорична подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген
© pixabay.com

Евродепутати от различни страни и политически групи заявиха категоричната си подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Те призоваха Съвета да следва собствените си правила и поети ангажименти, и да прекрати  несправедливото блокиране на двете страни, което продължава вече повече от 6 години.

Дебатът беше предложен от Групата на социалистите в ЕП по инициатива на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, а в него взеха участие още българските евродепутати Асим Адемов, Емил Радев, Филиз Хюсменова и Ангел Джамбазки. Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, също присъстваше в пленарната зала.

В началото на дебата европейският комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос категорично потвърди позицията на ЕК в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген. „Без значение колко усърдно работим, в крайна сметка за успеха на трите европейски институции ще се съди по няколко основни теми, и Шенген със сигурност е една от тях. Обединен Шенген означава по-силен Шенген.“, подчерта той.

Силни послания в подкрепа на България и Румъния отправиха редица ключови фигури от основните политически фракции в ЕП. Сред тях бяха лидерът на групата на социалистите в ЕП Джани Питела, зам.-председателят на Групата на ЕНП Естебан Гонсалес Понс, председателят на Съвета на Председателите на комисии на ЕП Сесилия Викстрьом (АЛДЕ) и председателят на комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Клод Мораес (С&Д).

Сергей Станишев, ръководител на Делегацията на българските социалисти, заяви: „Българските колеги от всички групи имаха важна роля за организацията и провеждането на този дебат. Успяхме да мобилизираме голяма политическа подкрепа. Недопускането на България и Румъния нагледно показва липсата на солидарност и незачитането на установените европейски правила. Разширяването и укрепването на Шенгенската зона не е само български или румънски национален интерес.

Финализирането на процеса е ключово за целия ЕС – заради принципите, икономическите ползи и намаляващото доверие в европейските институции. Оплакваме се от анти-европейски сили и популисти, които критикуват ЕС, но тъкмо Шенген е един от поводите, защото показва несправедливо отношение към милиони европейски граждани. Време е страните-членки да си свършат работата и да сложат край на тази несправедливост.“

Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) заяви: „В момент на нарастващ политически популизъм, традиционните партии, особено когато са управляващи, следва да проявят разум и да не се поддават на популистки похвати. Държавите-членки, които възпират членството на България в Шенген единствено по вътрешно политически причини, не следва да потъпкват европейските правила и закони в името на печеленето на гласове. Не е и проява на солидарност, както и правно не е издържано, правилата, приложими за тях, да бъдат променяни за нас. 

Асим Адемов (ЕНП-ГЕРБ) заяви: „Не е справедливо да не се признават усилията и резултатите на двете страни. Не е справедливо да не се признава фактът, че при сполетялата ни бежанска криза, България е с най-добри резултати. Отдавна България е доказала, че генерира сигурност и стабилност в един много проблемен и сложен регион.“

Филиз Хюсменова, заместник-председател на Групата на АЛДЕ и ръководител на българската делегация в групата на либералите, заяви: "Недопускането ни в Шенген е нарушение на европейското право. Аргументите против това са само политически. Парадокс е да се търсят съмишленици за бъдещето, а да се прилага друг стандарт към България, която е лоялен партньор, с много добра бюджетна дисциплина, с непоколебима посока към силна интеграция."

Ангел Джамбазки (ЕКР-ВМРО) заяви: „Причината България и Румъния да не са част от Шенгенското пространство е изцяло политическа. Прилагат се двойни стандарти, нарушават се европейските правила, а двете страни са изпълнили всички технически критерии. Ставаме заложници на вътрешно-политически проблеми на няколко държави-членки. Мястото на България, Румъния и Хърватска е в Шенген, защото ние пазим външните граници на Европа.“

Последвайте канала на

Нора Виткова
1912 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ

2017.12.14 | 15:33

1
НАРОДА ДА КАЖЕ ДАЛИ ИСКА или НЕ ТОВА ДА СТАНЕ.

Добави коментар

Водещи новини