Руски вестник не се сбъднаха големите надежди от срещата на АТИС

  • 13 ноември 2017 09:24

  • 2415
  • 1
Руски вестник не се сбъднаха големите надежди от срещата на АТИС
© gettyimages (архив)

Големите надежди за пълноценна среща между Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския не се сбъднаха, констатира "Ведомости" и анализира възможните причини.

Инициативата за разговор между руския президент и американския му колега на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам дойде от страна на САЩ. Американците искаха да обсъдят с Кремъл основната тема на проявата, ядрения проблем на Северна Корея, но преговорите не се състояха - според официалната версия по вина на президентския протокол. Но това май е само извинение - Тръмп и Путин имаше какво да обсъдят, но излезе, че няма какво да договарят, пише вестникът. Той вижда лош знак в провала на планираната среща. Според политолога Владимир Фролов президентите са имали теми за разговор - освен Корейската народнодемократична република (КНДР) и Сирия например ситуацията в Украйна, където позициите на САЩ и на Русия са далеч от консенсус, и контрола върху разпространението на ядрените оръжия.

"Щом няма среща, няма и договорености за контакти в бъдеще", смята изданието, според което е "нереално" в най-близко време да се организира "пълноценна руско-американска среща на върха за що-годе подробна дискусия по всички тези теми". "Други подходящи площадки, където да разговарят Путин и Тръмп, не се предвиждат до срещата на върха на Г-20 през лятото на 2018 г. в Буенос Айрес, тоест вече след президентските избори в Русия" през март, добавя "Ведомости". Но всекидневникът допуска, че негативите, трупани в руско-американските отношения след първата среща на Путин с Тръмп през юли т. г., за още половин година "може да нараснат в геометрична прогресия".

В друг материал "Ведомости" коментира общата декларация за Сирия, съгласувана все пак от руския и американския лидер в кулоарите на АТИС, където двамата потвърждават колко са важни зоните за деескалация и изтеглянето на "чуждестранните сили". Документът е основание за два основни извода, отбелязва ориенталистът Александър Шумилин. Първо, сирийските правителствени сили и международната коалиция начело със САЩ - най-вече в Източна Сирия, "са готови да действат за обединение, а не разцепление". Второ, което е отстъпка от страна на Русия, приоритет е мирният процес в Женева, а не този в Астана. Декларацията на Путин и Тръмп за Сирия е "много важен документ, който представя обща позиция и предполага съвместни действия", посочва бившият руски дипломат Александър Панов. Документът предвижда несирийските военни да бъдат изтеглени от Югозападна Сирия, припомня неназован негов колега от Близкия изток и подчертава, че от страна на Русия това е реверанс към САЩ и Израел.

Путин и Тръмп обаче явно не са договорили засега разширяване на зоните за деескалация в Сирия, както предвиждали САЩ. И нищо чудно, пише "Московский комсомолец". За разширяването на тези зони трябват преговори с воюващите в Сирия опозиционни групировки; нещата ще зависят от това кои от тях ще се присъединят към примирието. Москва и Дамаск смятат част от тях за терористични, но не и Вашингтон. Това съществено затруднява въвеждането на режим за спиране на огъня в сирийските територии - САЩ например неведнъж обвиниха Русия, че по време на примирие нанася удари по групировки, "приятелски" за американците. А руски дипломати неведнъж заявиха, че без единно мнение кои сирийски движения са терористични кризата не може да бъде уредена, добавя вестникът.

Последвайте канала на

БТА
2415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.14 | 02:25

1
ТРЪМП СЕ СРЕЩНА С ПУТИН, ОРКИТЕ РЕВАТ ХАХАХА

Добави коментар

Водещи новини