Харесайте facebook страницата ни

Бисер Петков: Концепцията за реформа в ТЕЛК е готова

Вече е внесена концепцията за реформа в ТЕЛК. Това ще залегне в основата на законодателни промени. Преди това ще има обсъждане и след това гласуване. Ще се наложи промяна и в няколко закона. Това каза социалният министър Бисер Петков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Тази концепция беше разработена в продължително време от много експерти. След това тя бе внесена в Националния съвет за медицинска експертиза. Зам.-министър Султанка Петрова предложи вариант експертизата да се извършва от една комисия, но беше отхвърлено. ТЕЛК-решението ще се издава след минаване през две комисии - в здравното министерство и през НОИ. Задачата на комисията към НОИ е да се преценява работоспособността на хората с увреждане. В много европейски държави оценката се прави от осигурителните институти. Има такива работещи модели. Тази концепция е в съответствие с управленската програма на правителството“, поясни Петков.

"Не бива да се слага знак на равенство между увреждане и неработоспобност. Много хора с увреждания имат запазена работоспособност и тя трябва да се оценява", подчерта Петков.

Той добави, че втората комисия ще прави оценка по документи. Ще се отива на място, само ако има някакви съмнения. „Един от основните документи ще бъде оценката на ТЕЛК към здравното министерство, които ще определят степента на увреждане и ще се прави от лекари. Това е само един елемент от реформата. Ще се прилага изцяло нов модел, нови стандарти, от нови специалисти. Експертизата на работоспособността ще бъде втория етап от тази реформа“.

„От началото на 2019 г. трябва да отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии. За отпуснатите до 2018 г. се предвижда увеличение. Разходът за новоотпуснатите пенсии не е голям, така че няма да натежи на осигурителната система и на бюджета“, категоричен бе социалният министър.

„В бюджета на държавата за следващата година има акцент в социалната сфера. Има завишен процент разход за увеличение на пенсиите. Предвидено е повишаването на пенсиите на хората с инвалидни пенсии, интеграционите добавки, както и за децата с увреждания“, стана ясно още от думите на Бисер Петков.


 

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
(гост)
02.11.2017 | 21:20

ИСКАМ ЦЕНЗУРААААААААА! ДА ГО ДУХАТЕ ОТ НОВИНИ БГ!

Рейтинг:
 
0
(гост)
15.11.2017 | 04:17

ако критерия за ;работоспособност; е еквивалент на желанието за работа на служителите , то цялата държава трябва да се пенсионира

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар