Бисер Петков: Ако тази година има коледни добавки за пенсионерите, ще се търси по-справедливо разпре

  • 01 ноември 2017 17:35

  • 15411
  • 0
Бисер Петков: Ако тази година има коледни добавки за пенсионерите, ще се търси по-справедливо разпре
© Булфото (архив)

Социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  каза, че заради двукратното увеличение на минималните пенсии, ако през тази година се плащат коледни добавки, то трябва да се търси по-различен от досегашния подход, който да внесе повече справедливост в системата. Той каза това пред журналисти след заседанието на парламентарната социална комисия.

Петков уточни, че все още не е взето решение дали ще има или не коледни добавки. "Това е плащане, което не е планирано в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, а се прави при наличие на финансова възможност и с отделно постановление на МС. Срокът, в който трябва да бъде взето решението, е до средата на ноември".

Министърът допълни, че доколкото в подготовката на такова решение ще се търси становището на социалното министерство, неговото лично мнение е да има по-различен подход, който да компенсира недоволството на тези пенсионери, които са близо до размера на минималната пенсия, но с двукратното увеличение не са получили нищо, а пенсионери, които нямат необходимия осигурителен принос, са се доближили до тези, които са си заработили пенсията.

На въпрос с колко ще се увеличат заплатите във ведомствата към социалното министерство, министърът каза, че в проекта на Закона за държавния бюджет в частта за министерството са предвидени допълнително малко над 9 000 лева извън допълнителните средства за персонал, свързани с увеличения размер на минималната работна заплата и на осигурителната вноска за фонд "Пенсии". "Тези пари предполагат увеличение на заплатите в системата до 10 процента, като приоритет ще се даде на работещите в Агенцията за социално подпомагане, за които ще се търси и по-висок от този процент увеличение".

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  съобщи, че концепцията за реформа в ТЕЛК вече е готова и е депозирана в НС. "Предложеното в нея е в духа на предложената концепция от 2015 г. с доусъвършенстване". Министърът припомни, че се предвижда обособяване на експертизата на работоспособността, нейното изваждане от сегашната медицинска експертиза.

"Целта е да се получи оценка на работоспособността на хората с увреждания. Сегашното законодателство слага знак за равенство между увреждане и неработоспобност, а много хора с увреждания имат запазена работоспособност и тя трябва да се оценява", допълни той.

Петков каза още, че има несъгласие по концепцията от страна на организации на хора с увреждания, но, тъй като министерството е било задължено с решение на Народното събрание да я депозира до края на октомври в парламента, тя вече е внесена.

"Дискусията с експерти ще продължи. Най-голямо увеличение в бюджета на МТСП за следващата година е за хората с увреждания - с 81 милиона и 400 хиляди лева", съобщи министърът по време на заседанието на социалната комисия. С 13 милиона е увеличението на сумата, която ще бъде изплащана като интеграционни добавки на хората с увреждания, а по време на заседанието стана ясно, че с увеличението на гарантирания минимален доход от 65 на 75 лева ще се увеличи и еднократната помощ, която се дава на пострадали при бедствия, която е пет пъти гарантирания минимален доход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини