Проф. Николай Петров: Дълговете на болниците са над половин милиард лева

  • 07 октомври 2017 09:50

  • 6818
  • 8
Проф. Николай Петров: Дълговете на болниците са над половин милиард лева
©

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви министър Николай Петров в предаването "Тази събота" по Нова телевизия.

Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медсестри и граждани излязоха на протести в северозападния град с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

"Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там, и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн.?”.

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от "най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ: "Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”.

Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в "Спешна помощ” ще стане по-атрактивна.

Във връзка с починалия между няколко болници мъж в София той сподели, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев и е поел пред нея ангажимента за коректна проверка, санкции и мерки с цел това да не се повтори. Във връзка с уволнения екип на „Пирогов”, проф. Петров каза, че като директор на ВМА за подобна ситуация се е разделял със свои подчинени даже без да е имало официална жалба.

По отношение на бумащината в здравеопазването, той анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент – напр. в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

Последвайте канала на

Весела Найденова
6818 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
баи Василе

2017.10.10 | 09:59

8
Алчноста и партията (чевена ,синя, жълта и др. ) пречат за образуване на демократичното и ново ядро на България

2017.10.10 | 09:58

7
е как нема да са в дългове , като и лекари и пациенти и управници и аптекари , са запретнали ръкави и гребът от кацата
как така

2017.10.10 | 09:58

6
Е КАК НЯМАТ ПРАВО ДА ВРЪЩАТ НЕОСИГУРЕНИ??? МИ НИЕ ТОГАВА ЗАЩО ПЛАЩАМЕ - ЩОТО СМЕ "БАЛЪЦИ " ЛИ? НАПРОТИВ - ВСИЧКОТО НЕОСИГУРЕН ЦИГАНИН НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРАЩА В КЪЩИ И ВМЕСТО ДА СЕ ЧУДЯТ С КАКВИ АЙФОНИ ДА СЕ НАКИЧАТ, ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ!
фалити незабавно

2017.10.10 | 09:58

5
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ФАЛИРАТ МАСОВО, КАКТО Е ПО СВЕТА! ДОКАТО ИМ ПОКРИВАТ БОРЧОВЕТЕ, НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ НИЩО! БЪЛГАРИЯ Е НАПОЛОВИНА ВЕЧЕ, А БОЛНИЦИТЕ СА НАРАСТНАЛИ С НАД 200!? - КАК СТАВА ТОЯ НОМЕР И ЗАЩО?
Зара

2017.10.07 | 16:44

4
Става като се откриват масово частни болници, които "дърпат" обществения ресурс от здравната каса. Министерство на здравеопазването по времето на Москов издаде разрешителни за дейност на над 30 такива болници.
спешен

2017.10.07 | 13:53

3
Г-н Министър докато защитавате работодатели като проф.Балтов и д-р Гелев , Вие просто нищо не правите за спешната помощ на София. Те управляват с уволнение на непослушните и поощряване на послушните , без въвеждане на ред и правила .Нищо няма да направите и за обучението на с
спешен

2017.10.07 | 13:53

2
Нищо няма да направите и за обучението на спешните медици , ако назначите за директор на център за обучение, автора на правилника му ,който положи неимоверни усилия да акредитира ЦСМП София за обучение докато беше в МЗ , а докато работеше в ЦСМП София през последните месеци
спешен

2017.10.07 | 13:53

1
Г-н Министър докато защитавате работодатели като проф.Балтов и д-р Гелев , Вие просто нищо не правите за спешната помощ на София. Те управляват с уволнение на непослушните и поощряване на послушните , без въвеждане на ред и правила .Нищо няма да направите и за обучението на с

Добави коментар

Водещи новини