Държавата прави всичко възможно за спасяването на болницата във Враца

  • 05 октомври 2017 10:02

  • 4638
  • 0
Държавата прави всичко възможно за спасяването на болницата във Враца
© pixabay.com

Ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) ще проведе днес срещи с кметовете на Община Ловеч - Корнелия Маринова, и на Община Враца - Калин Каменов, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

От здравното министерство уточниха, че двете срещи са поредно усилие на МЗ да намери трайни решения за оздравяване на областните лечебни заведения с принципал министърът на здравеопазването.

От МЗ допълват, че вчера на среща между изпълнителния директор на МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са били дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница.

От здравното министерство припомнят, че на 28 септември министърът на здравеопазването Николай Петров е посетил МБАЛ "Христо Ботев". С ръководството на лечебното заведение той е обсъдил състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване. По думите му проблемът с врачанската болница е, че има много натрупани стари задължения. Но вече тече процес на преструктуриране.

При посещението на болницата министър Петров е заявил, че здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово. От думите му е станало ясно, че МЗ авансово е превело парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.

"Ще направим всичко възможно болницата да я има", декларирал министърът тогава. Според него такива натрупвани години наред стари задължения, с по 11-12 на сто лихва, са воденичен камък, който тежи не само на МБАЛ "Христо Ботев" Враца, но и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини