10 корпорации, които за малко да унищожат света (снимки 18+)

  • 25 май 2017 14:14

  • 38990
  • 1
10 корпорации, които за малко да унищожат света (снимки 18+)
© Pixabay

Стивън Хокинг често ни напомня, че Земята е "крехка планета" и ако човечеството не намери алтернативно място за живеене, може би сме обречени. Според него краят на света ще настъпи вследствие на голяма ядрена авария, създаден в лабораторни условия вирус или техногенна катастрофа.

Хокинг смята, че да защитим планетата си от предизвикателства като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да работим заедно. За целта трябва да се премахнат, а не да се издигат, бариери вътре и между държавите. Предвид факта, че ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина, трябва да се научим да споделяме доста повече, отколкото го правим в момента.


Истината е, че в миналото вече сме били на косъм от масово унищожение. Alltime10s представя 10 корпорации, който почти унищожиха света:

10. Безопасността не е гарантирана

Един от най-страшните начини да се сложи край на света е чрез ядрен холокост. Не е задължително това да стане с избухването на Трета Световна война. Една "ядрена зима" би могла да убие милиарди и да бъде задействана, ако 450-те атомни електроцентрали в света не успеят да изпълнят изискванията за безопасност.

През 2002 г. енергийната корпорация FirstEnergy се опитва да прикрие сериозни нарушенията, свързани с безопасността в ядрената централа "Дейвис Бессе" в Охайо. FirstEnergy не успява да установи изтичане, което предизвиква корозия с размерите на футболна топка в резервоар под налягане над реактора.

Вместо задължителните 15 сантиметра от неръждаема стомана, имало само 9,5 милиметра метал, който стоял между нас и ядрен апокалипсис. За щастие проблемът е открит навреме, а ремонтът струвал 600 милиона долара. През 2006 FirstEnergy е осъдена да заплати рекордните 33 милиона долара заради опита си да прикрият нарушението.

FirstEnergy има история с близки до ядрен апокалипсис инциденти, тъй като те притежават компанията, която управлява централата Three Mile Island в Пенсилвания.

На 28 март 1979 г. се случва най-сериозният инцидент в ядрената енергетика в историята на САЩ, който завършва с изпускане на количества радиоактивни газове в атмосферата и радиоактивен йод в околната среда.

2 000 000 души бяха изложени на опасност. Според официални данни няма жертви и няма повишаване на раковите заболявания. Почистването след злополуката започва през август 1979 г. и официално завършва декември 1993 г. с крайна цена от над $1 млрд.

9. Убиец на растения или убиец на хора?

Roundup на Monsanto е шампион в убиването на плевели, популярен през 70-те години на миналия век и 100 пъти по-разпространен днес. Компанията създава пестициди за земеделието, съдържащи смъртоносния диоксин, който трови запасите от храна и вода.

Monsanto произвежда и диоксина Agent Orange, използван от САЩ при инвазията им във Виетнам. А резултатът? Засегнати са над три милиона души, половин милион цивилни виетнамци са мъртви, половин милион виетнамски бебета - с вродени дефекти. Хиляди американски ветерани, страдат и умират от неговото въздействие и до ден днешен.

Monsanto е използвала диоксин в широк спектър от нейните продукти, създавайки истински ад на Земята. Според СЗО, диоксинът е толкова разпространен, че почти всички хора по света са непосредствено изложени на него.

Виж още: САЩ чистят канцерогенен диоксин във Виетнам 40 г. след края на войната

Химикалът напоявал фабриките, в които се произвеждал продуктът, което довело до заболявания от рак при местното население. Monsanto се опитала да прикрие ефекта от диоксина, като представила неверни фактически данни, пренебрегвайки дори смъртните случаи на собствените си служители. Сега корпорацията изплаща десетки милиони долари компенсация, а Агенцията за защита на околната среда почиства почвата около фабриките, преди да замърси водата на нацията.

8. Дупка в Озоновия слой

Заедно с DuPont, Британската ICI е най-големият производител на хлорофлуоровъглеводороди или CFC. Тези химикали са били използвани в бои и хладилници, печелейки на ICI милиарди долари. Но докато CFC запазват храната ни замръзнала, те също така допринасят и за глобалното затопляне на Земята.

Шокиращи 84% от хлорофлуоровъглеводородите в атмосферата са от продукти, изработени от човека и те допринасят за глобалното затопляне, като поставят в капан топлината на планетата. Това от своя страна довежда до повишаване нивата на морското равнище два пъти по-бързо от нормалното и възникване на горски пожари четири пъти по-често с пет пъти по-голяма продължителност.

Те не само пряко застрашават човешкия живот, но също така повишават степента на изчезване на растителните и животински видове, както и риска от заболявания.

В допълнение към това, CFC създават масивна дупка в озоновия слой. Това засяга хората по-пряко, като увеличава риска от рак на кожата и слепотата, уврежда нашата имунна система и увеличава смога - който може да ни атакува с респираторни проблеми и токсини.

Първоначално ICI знае, че CFC са вредни, но прави твърде много пари от продуктите на CFC за да се откаже от тях. За щастие променя мнението си в средата на 80-те години и лобира срещу употребата на CFCs в продуктите. Очаква се дупката в озоновия слой да се затвори до 2070 г.

7. Отрова във водата

В продължение на десетилетия светът използва хербицидът атразин, произведен от Syngenta. Това е убиец на плевели, използван върху всяка морава, голф игрище и тревна култура в Америка – втори по популярност след Roundup. В САЩ е използван ежегодно при 96% от зърнените култури и се среща в голяма част от питейната вода, като причинява вродени малформации, слабо сърце и крайници и евентуално рак, както при хора, така и при животни.

Виж още: Вирусът Зика - съществува ли наистина?

През 1991 г. е забранен за употреба от Европейският съюз, защото замърсява подземните води - около 80% от водата, която пием, съдържа атразин. Докато Европа може да е избегнала опасностите от атразина, Америка все още използва над 36 милиона килограма от него всяка година.

Една четвърт от един милион килограма от този хербицид се изпарява от почвата, образувайки облаци в небето, за да се излее обратно във водоемите, замърсявайки питейната вода на милиони хора.

Syngenta е принудена да плати 105 млн. долара заради опасностите, породени от нейния хербицид и за покриване на разходите за филтрирането на атразина от водоснабдителни системи.

6. Фукушима

Ядрената авария на Фукушима през 2011 г. е еквивалентна на 20 атомни бомби - това е най-голямото ядрено бедствие след Чернобил.

Виж още: Горчивият убийствен вкус на Чернобил (галерия+видео)

Предизвикана е от земетресение и последвало го цунами в началото на март 2011 г. Японските власти обявяват, че тя е авария с локално действие. На 5 юли 2012 г. медиите съобщават, че в доклад на специалната комисия, представен в парламента, се казва, че „Аварията във „Фукушима-1“ не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами.“ Комисията обвинява за аварията оператора – компанията TEPCO, както и правителствените служби по ядрената дейност. Този извод се разминава със заключението от вътрешното разследване на TEPCO от края на 2011 г., че главната причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина от 15 метра е надхвърлила прогнозите на сеизмолозите.

Разследващите установили, че TEPCO не само, че не е имала план за евакуация в случай на авария, но също така не си е направила труда да извърши оценки на риска. Ръководството на компанията и японските власти многократно са омаловажавали рисковете и пренебрегвали предупрежденията на експерти, че системите за безопасност на АЕЦ "Даиичи" в префектура Фукушима може да не издържат на природните стихии, характерни за тази част на света.

В атмосферата е било изхвърлено най-голямото измервано досега количество радиоактивни газове. След катастрофата в Чернобил се знае, че радиоактивният йод 131 се натрупва в щитовидните жлези преди всичко на децата и младежите и може да предизвика раково заболяване. 
Японското правителство продължава да отрича каквато и да е взаимовръзка между радиоактивното излъчване и раковите заболявания. То твърди, че количеството радиоактивни материали, изпуснати в атмосферата, е било значително по-малко от това в Чернобил, и припомня, че жителите на района са били навреме евакуирани. В същото време докладът на Световната здравна организация, която предупреждава за зачестилите заболявания на щитовидната жлеза, за рака на гърдата и случите на левкемия, изобщо не е преведен на японски език. Вместо това властите се позовават на една прогноза на "Научната комисия на ООН за проучване на въздействията от радиоактивното излъчване", според която не се очаква увеличение на случаите на ракови заболявания.

TEPCO ще плати компенсации от 58 милиарда щатски долара, докато правителството трябва да плати близо 300 милиарда долара за ограничаване на радиоактивните отпадъци.

Очаквайте продължение

Последвайте канала на

Novini.bg
38990 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.30 | 12:27

1
Абе от лудницата ли го извадиха?? Как така да махаме границите бе ми ние ако ги махнем цяла Африка и Близкия изток ще се изсипе тука да ни смачка.Като му слушам теориите напрао бяс ме хваща

Добави коментар

Водещи новини