Над 800-годишен дъб в трънското село Еловица е номиниран за конкурса "Дърво с корен"

  • 25 април 2017 16:50

  • 2421
  • 0
Над 800-годишен дъб в трънското село Еловица е номиниран за конкурса "Дърво с корен"
© Getty Images

Трънско дърво е номинирано за новия конкурс "Дърво с корен". Това съобщи на БТА авторът на номинацията Людмила Гюрова. В надпреварата влиза многовековен дъб в местността Ославеница в село Еловица. Той се смята за над 800-годишен, но поради лошата почва, върху която е израснал, не е с внушителни размери.

Дървото расте върху камъни, често е удряно от гръмотевици, но е устояло и на тях. Под него от желъдите му са пораснали фиданки и така дъбът се радва на многобройна челяд.

В миналото под дървото се събирали овчарчета и ядели хляб от просо, като си разказвали легенди. Овцете пладнували на обяд под короната на дъба, като преживяли поетата храна, а децата се забавлявали с местния фолклор.

В непосредствена близост до местността Ославеница се намира късноантична крепост на площ около 3 дка. Твърдината била свързана с добива на метал.

Дъбът в трънското село Насалевци, който бе избран за "Дърво с корен" на 2016 г., не успя да спечели надпреварата "Европейско дърво 2017 г.". Приза в конкурса получи полският дъб "Йозеф".

Последвайте канала на

БТА
2421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини