6-вековен дъб кандидатства за европейско дърво на 2017 г.

  • 06 февруари 2017 11:11

  • 16607
  • 1
6-вековен дъб кандидатства за европейско дърво на 2017 г.
©

Шествековният дъб в трънското село Насалевци, който се състезава за "Европейско дърво на 2017г." се смята за пазител на храма "Рождество Богородично" и на местните жители. Това разказа Людмила Гюрова, номинирала величествения горун в конкурса "Дърво с корен 2016г.", организиран от фондация "ЕкоОбщност", предаде БТА.

Победителят в надпреварата - зимен дъб на възраст 638 години, расте до външната стена на храма "Рождество Богородично". Църквата е построена с висок купол и с нисък свод. Иконописана е от Захари Зограф. Неотдавна е била реставрирана.

Короната на вековния дъб е като на орех. А мястото е смятано за свещено и от насалевчани, и от жителите на съседните села. "Тук чествахме всички празници с музика и голямо хоро, правехме курбани, кръщавахме деца", сподели  72-годишната Емилия Илчева.

Традицията продължава и днес.

Дъбът е имал близнак, който е поразен от гръмотевица през 70-те години на миналия век, разказа още Гюрова.Трънчани обаче го оползотворили, като си правили от него бъдници.

Според легендата те взимали парчета от ствола му и ги поставяли в огнището на всеки дом. Цепениците горели през нощта на тържествената трапеза на Бъдни вечер.

Бъдникът от удареното от гръмотевица дърво-близнак се приготвял в навечерието на празника. Отсичало се парче, носило се на рамо и се миросвало в къщата. Миросването се състояло в пробиването на дупка, в която се поставя вино, зехтин и тамян и след запушването й се увивало с бяло ленено платно.

Този ритуал до запалването на дървото се съпровождал с песни. От неизгорелите части на дървото се правели кръстчета, а пепелта му се използвала за лек, или се разпръсквала за плодородие в нивите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
16607 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.06 | 17:33

1
За какво християнство говорим?!!! Дъбът пазел храма?!!! Езичество облечено в християнски одежди, но пак му прозира гнусотията - това е хибридната сатанинска псевдо-религия наречена източно-православие! Римокатолицизмът е подобна хибридна псевдо-религия! Бъдниците също са частот езическите не-Библейски суеверия!

Добави коментар

Водещи новини