Приключи поредният кръг от преговорите за Сирия в Женева

  • 31 март 2017 21:39

  • 1673
  • 1
Приключи поредният кръг от преговорите за Сирия в Женева
©

В Женева приключи петият кръг от преговорите между сирийския режим и сирийската опозиция за намиране на решение на сирийския конфликт, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ТАСС.

След края на дискусиите представителят за Сирия на ООН Стафан де Мистура каза, че главният резултат от този кръг е началото на конкретни, съществени и детайлни дискусии по дневния ред на преговорите. Де Мистура каза, че ще определи дата за шестия кръг на преговорите след консултации със Съвета за сигурност на ООН и с генералния секретар на международната организация. Емисарят заяви, че всички участници в преговорите в Женева имат желанието да се върнат за нов кръг от разговорите. Той отказа да коментира слуховете, че щял да подава оставка, но каза, че е информиран за тях. Същевременно председателят на сирийската делегация в Женева, постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари каза, че делегацията на опозицията се е държала сякаш участва в риалити програма от типа на "Гласът на Америка".

Той каза, че представителите на опозицията са повтаряли през целия кръг от преговорите едни и същи, според него, нелепи изявления и са говорили за една и съща илюзия - че трябва да им се предадат ключовете от Сирия и властта в страната. Те са се държали така, сякаш са били на сцената на риалити програма и са се борили за спечелването на подкрепата и гласовете на публиката, допълни Джаафари.

Той обвини опозицията, че е оръжие в ръцете на нейните покровители и че е получила инструкции от тях да създаде хаос на преговорите. За покровители на опозицията той определи Саудитска Арабия, Турция и Катар. Ръководителят на сирийската делегация обобщи, че прогрес на този кръг на преговорите не е бил постигнат. Той изрази надежда, че напредък в женевския процес ще има след поредната среща за Сирия в Астана на 3 и 4 май. Сирийската делегация е предала на Де Мистура документ с принципите за уреждане на конфликта, съобщи още Джаафари. Той каза, че този кръг са били обсъждани четирите теми от дневния ред на преговорите - конституция, избори, борба с тероризма и правителство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1673 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.31 | 23:18

1
и кво решиха? атомна или водородна бомба да пуснат или да си карат на химически...

Добави коментар

Водещи новини