Сирийската опозиция отново изключи всякаква роля за Башар Асад в следвоенна Сирия

  • 31 март 2017 19:27

  • 4899
  • 3
Сирийската опозиция отново изключи всякаква роля за Башар Асад в следвоенна Сирия
© gettyimages (архив)

Сирийската опозиция обвини днес "терористичния режим" на президента Башар Асад, че е отказал да обсъжда политически преход по време на последния кръг от вътрешносирийските преговори за мир в Женева, провеждащи се под егидата на ООН, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Опозиционните представители настояха, че Асад е военнопрестъпник, който трябва да се оттегли от властта в името на мира. "Те само говорят празни приказки за борбата срещу тероризма, макар че те привлякоха тероризма в региона, те използваха най-различни оръжия, те използваха блокади и химически оръжия срещу народа", каза пред репортери в Женева главният преговарящ от опозицията Насър ал Харири. Той говори след последната си среща със специалния представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура на приключващия пореден 8-дневен кръг от преговорите.

Друг участник в опозиционната делегация - Йехия Ариди, също каза, че "Асад е напълно неприемлив за президент. Никоя свободна страна не може да има лидер, който е извършил военни престъпления", подчерта той, цитиран от ДПА. Така Ариди отговори на изненадващото изявление на постоянната представителна на САЩ в ООН Ники Хейли, която вчера каза, че "нашият приоритет вече не е да... се съсредоточим върху отстраняването на Асад. Тези нейни думи бележат отстъпление от политиката на бившата администрация на Барак Обама, която не преставаше да настоява за оттеглянето на Асад и оказваше подкрепа на бунтовниците, които се бореха за свалянето му от власт. Хейли каза пред репортери, че Вашингтон ще се съсредоточи върху сътрудничество със страни като Турция и Русия в търсене на политическо уреждане на сирийския конфликт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4899 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЪХ

2017.04.08 | 14:28

2
ЕФРЕМ , СТИГА СИ ПЛАКАЛ НА ЧУЖД ГРОБ МНОГО СИ ТЪП
това е платен трол

2017.04.08 | 14:28

3
и пише дезинформации и явни лъжи.
Бачо Киро

2017.04.08 | 14:28

1
Начи Асад лош ама Ердо добър щото е наше куче?Аре у киреча..

Добави коментар

Водещи новини