Силвио Берлускони

Силвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 септмеври 1939 г. в семейство на банков служител. Завършва с отличие право в родния си град през 1961 г. През същата година започва бизнес. Основава строителна компания, изградила жилищни комплекси в покрайнините на Милано. По-късно става собственик на няколко медии. През 1986 г. купува Милан, а след още две става собственик на верига супермаркети. Притежава и няколко застрахователни компании и инвестиционни фонда.

Влиза в политиката на 26 януари 1994 г. Датата остава в паметта на италианците като "Денят на Берлускони". Много наблюдатели са смятали, че е почти невъзможно той да спечели парламентарния вот. Според британския в. „Таймс“ победата се дължи, че коалицията на "Форца Италия" не прилича на политическа партия, а той тогава бил ново лице в политиката. По-късно ръководеното от него правителство пада.

Силвио Берлускони се връща в политиката през пролетта на 2008 г. Оттгова е премиер на страната. Неговото управление е белязано от няколко корупционни скандала и аферата "Руби". Твърди се, че нелегалната мароканска имигрантка е получавала пари от премиера за сексуални услуги. Намеса на Берлускони извадила Карима ал-Маруг от полицейско управление, където била задържена за кражба. През ноември 2011 г. е принуден да подаде оставка.

Снимка: Gettyimages