Владимир Гройсман

Владимир Гройсман украински политик и премиер на страната си от 14 април 2016 г.

Владимир Гройсман е роден на 20 януари 1978 г. в централния украински град Виница в еврейско семейство.

На 14-годишна възраст, докато учи в родния си град, започва работа като шлосер. Две години по-късно става търговски директор на две малки фирми, собственост на баща му - Борис Гройсман.

Гройсман завършва висше образование в Киев със специалност Право през 2003 г., а седем години по-късно получава магистърска степен по местно управление в Националната академия по управление към Президентството на Република Украйна.

Докато работи и следва Владимир Гройсман започва и своята политическа кариера. През 2002 г. той е избран за съветник в градския парламент на Виница. Три години по-късно с помощта на Юлия Тимошенко младият политик е избран за кмет на Виница, а на изборите през 2010 г. е получава втори мандат със 77% от гласовете. Като градоначалник той подобрява инфраструктурата на Виница. Заради дейността му през 2013 г. Виница е обявен за най-добрия град за живеене в Украйна.

Кметът е поканен да стане член на правителството на Арсений Яценюк и през ноември 2014 г. Гройсман заема постовете вицепремиер и министър на регионалното развитие и строителството. Тогава той разработва проекта за децентрализация на страната като част от споразумението между Киев проруските сепаратисти в Източна Украйна. След първата оставка на Яценюк на (24 юли 2014 г.) Гросман заема поста изпълняващ длъжността министър-председател на Украйна. Парламентът отхвърля оттеглянето на Яценюк, а неговият заместник става председател на Върховната рада.

Втората оставка на Яценюк е одобрена от депутати в Киев на 14 април 2016 г и Гройсман става най-младият премиер в историята на страната си.

Гройсман има две дъщери – Юлия и Кристина и син Давид от брака си с Елена Гройсман.

Снимка Уикипедия