Румяна Бъчварова

Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка.

Завършила Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност Социология. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар.

Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.

Началник на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов (2009 – 2013 г.). Член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ.

Избрана за заместник министър-председател по коалиционната политика и държавната администрация в правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок с министър-председател Бойко Борисов на 7 ноември 2014 г. от 43-ото Народно събрание.

След подадената на 4 март 2015 г. оставка на вътрешния министър Веселин Вучков премиерът Бойко Борисов я номинира за поста. Румяна Бъчварова е избрана за министър на вътрешните работи с гласуване в парламента на 11 март 2015 г. Освен МВР в отговорностите на Румяна Бъчварова остават коалиционната политика и държавната администрация.

Има дъщеря и син.