Екатерина Захариева

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г.

Завършила е Eзикова гимназия "Бертолт  Брехт", Пазарджик, с изучаване на немски език.

Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 2001 до 2003 г. е адвокат.

През 2003 г. е назначена за  юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите.

От  август 2009 г.  е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството – с ресори: Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.

Има специализации по "Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики" по проект "За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация", Консорциум Джейкъбс енд асошиейтс юръл Лимитид;  по Европейско право; "Човешки права и околна среда" във Венецианска комисия в Триест, Италия;  по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения“  в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.

В първия кабинет на премиера Бойко Борисов е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

В периода от 23 януари 2012 г. до 18 март 2013 г. Екатерина Захариева е главен секретар на президента Росен Плевнелиев.

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. След това е Началник на Кабинета на държавния глава.
 
От 6 август до 7 ноември 2014 г. е служебен заместник министър-председател по икономическа политика, служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране.

На 16 декември 2015 г. Екатерина Захариева е представена от премиера Бойко Борисов като номинация за нов правосъден министър.

На 18 декември 2015 г. е избрана от 43-то Народно събрание за министър на правосъдието.