Лиляна Павлова

Лиляна Павлова Николова е български политик, министър на регионалното развитие и благоустройството в две правителства с министър-председател Бойко Борисов.

Павлова е родена в София. Завършва УНСС със степен бакалавър по „Международни икономически отношения" и Варненски свободен университет със степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция". Защитава докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002.

Павлова започва работната си кариера през 1997 година като финансов мениджър към програма ФАР BG 9315 „Програма за обучение на мениджъри". В периода 1998-1999 година е офис-мениджър към програма ФАР по проект Темпус „СМЕ-03051-97 Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари".

През 1999 година работи като експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация при УНСС. От 1999 до 2002 година е експерт в Координационното звено по програма ИСПА към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2002 година работи като експерт в дирекция „Национален фонд" в Министерството на финансите.

През следващите седем години, до 2009, е началник отдел в дирекция „Национален фонд" в Министерство на финансите (Финансово управление, контрол и сертификация на средствата от ЕС). От 2009 година е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

На 7 септември 2011 Павлова е посочена от премиера Бойко Борисов за министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия по-рано оставка във връзка с кандидатирането си за президент Росен Плевнелиев.

Народното събрание приема оставката на Плевнелиев и одобрява Павлова като нов министър на 9 септември 2011.

Тя е първата жена - министър в сферата на строителството, считано от 1878 г. Павлова владее английски и руски езици.

Избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството и в правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок с министър-председател Бойко Борисов на 7 ноември 2014 г. от 43-ото Народно събрание.