Феликс имал фобия от скафандъра

  • 02 ноември 2012 12:41

  • 1163
  • 0
Феликс имал фобия от скафандъра
©

Феноменалният полет на Феликс Баумгартнер е бил на крачка от провал заради това, че австриецът не харесал костюма си. Любителят на силните усещания първоначално развил усещане за клаустрофобия към чудото на техниката, в което превзе космоса, съобщи БиБиСи, предаде "Стандарт".

Когато костюмът беше на гърба ми, усещането от него, мирисът на гума, ме побъркваха, казва 43-годишният любител на приключенията.

Непоносимостта му към скафандъра била толкова голяма, че се наложило да преустанови тренировките за една година и да се върне в Австрия. Там той се подложил на хипнотерапия, за да преодолее психическия си проблем от костюма.

Скафандърът на Баумгартнер е направен от компанията, която майстори костюмите на астронавтите. Те обаче имат двойно повече време, за да свикнат с особеностите на тези "дрехи" за разлика от австриеца. Заради това подготовката при него е била много сложна.

Трудно е да опишеш как се чувстваш, движенията ти са напълно ограничени, не можеш да дишаш, нищо не чувстваш в проклетия костюм, казва Баумгартнер. Когато преди скачал от въздуха, той винаги усещал въздуха, температурата и скоростта, затова дори не слагал ръкавици. Скафандърът обаче променя нещата напълно. В него нямаш усещане за пространството отвън, за студа или горещината, за плътността и мириса на въздуха.

Когато го облякох за първи път, установих, че светът спира да съществува, няма нищо навън, оставаш само ти, споделя той.

Много е трудно да се справиш и със самотата. Започваш да мислиш за скока, напълно губиш връзка със земята, допълва Баумгартнер. Даваш си сметка, че ако нещо се обърка, трябва да платиш за това, казва австриецът.

По време на тренировките той е трябвало да се пребори с всички тези страхове.

Не можех да стоя дори на земята в костюма, а колкото по-нагоре отивах, толкова по-трудно се движех, чувствах как сърцето ми бие все по-учестено, споделя той.

Много сложно му било да се довери и на учените, които са измислили скафандъра, тъй като от него зависи животът му.

Един от най-големите страхове на екипа бил, че костюмът може да се окаже неефективен след определена височина. В крайна сметка всичко мина добре. Единствената повреда беше на визьора му. Тя обаче не беше фатална.

Скокът на австриеца също беше перфектен. Колебание за изхода му имаше само в един момент, когато той не овладя веднага въртенето си. Ако не беше успял да стабилизира полета си, това можеше да му коства живота. Баумгартнер обаче се пребори с проблема и влезе в историята.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини