Учени използват левитация за създаване на по-добри лекарства (видео)

  • 20 септември 2012 11:11

  • 2128
  • 0
Учени използват левитация за създаване на по-добри лекарства (видео)
©

Учените използват левитация, за да усъвършенстват изследванията и процесите на създаване на нови лекарства. Наред с това технологията може да доведе до създаването на по-ефективни медикаменти с по-малко странични ефекти, пише inews.bg.

Екипът от американски изследователи от Националната лаборатория "Аргон" към щатското Министерство на енергетиката са открили метод за използването на звуковите вълни, с който могат да накарат отделни капки от лекарствени разтвори да левитират във въздуха.

Връзката между интересния ефект и лекарствата в случая не е пряка – тя се наблюдава в следствие на реакциите на в разтвора на молекулярно ниво.

На това ниво лекарствата се делят на две основни категории – с аморфна или кристална структура. Аморфните лекарства обикновено са по-ефективни, тъй като се усвояват по-добре от тялото от кристалните им аналози.

Причината е, че аморфните структури по-лесно се разтварят във вода и имат по-голяма биодъстъпност, което от своя страна води нуждата от поемане на по-малки дози при непроменена ефективност.

"Едно от най-големите предизвикателства, когато става въпрос за разработването на лекарства, е намаляването на дозата, нужна за постигане на терапевтичния ефект", обяснява Крис Бенмор, физик и ръководител на екипа в "Аргон".

"Повечето лекарства са с кристална структура – те не се абсорбират напълно от тялото и поради това не използваме пълния им капацитет", допълва Яш Вейшав, който се занимава с интелектуалните права и комерсиализацията на разработките в лабораторията, предаде econ.bg.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини