Поискаха отвод на съдията по делото "Килърите"

  • 27 юни 2011 10:23

  • 1847
  • 0
Поискаха отвод на съдията по делото "Килърите"
© Булфото

Малко след 9.00 часа в залата на Шуменския окръжен съд влезе съдебният състав, начело със съдия Димчо Луков.

Преди това местата си бяха заели прокурорите, подсъдимите и техните адвокати, за които са поставени специални банки. Съдия Луков предупреди присъстващите, че процесът се записва и провери присъстващите подсъдими, ищци, адвокати. Адвокат Беров, защитник на Петър Стоянов поиска половин час почивка, за да се запознае с обвинителния акт и да говори с Петър Стоянов.

Това искане бе уважено частично като за целта бяха отредени 10 минути. По време на проверката адвокат Илиян Василев поиска свалянето на белезниците на подсъдимите. С оглед на безпроблемното протичане на процеса, обществената опасност на деянията и безопасността на хората в залата, съдия Луков остави това решение на органите на „Съдебна полиция”.

Адвокат Марин Марковски обаче повтори искането за сваляне на белезниците, защото според него те са символ на обреченост и нарушават правото на защита.

Съдебният състав намери и това искане за неоснователно, тъй като подсъдимите могат да четат и да си водят записки. Прокурор Ася Петрова отбеляза, че процесуалните разпореждания на съдията не подлежат на коментар, както и че не белезниците не нарушават правата на подсъдимите.

Адвокати от защитата обаче продължиха да настояват за свалянето им, в резултат на което съдия Луков каза, че искането е неоснователно и го остави без уважение. Според него белезниците не нарушават правата на подсъдимите и не ги затруднява да нарушават правото си на защита в пълен обем.

Заради това постановление адвокат Илиян Василев поиска отвор на съдията Димчо Луков, а от съдебния състав да отмени разпореждането за стоене на подсъдимите с белезници. Адвокат Марин Марковски поиска отвод на целия съдебен състав.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини