Тепетата в Пловдив всъщност са 11

  • 22 август 2012 09:14

  • 6866
  • 0
Тепетата в Пловдив всъщност са 11
©

Прочутите седем пловдивски тепета всъщност се оказаха 11. Доказателства за това показват в изложба специалистите от Държавен архив - Пловдив. Половината от тепетата днес вече са само история.

Повечето хора знаят за Сахат и Джендем тепе. Малцина са чували за Каменица - най-старото тепе, което е било арена за състезания по борби. Почти никой обаче не подозира за осмото тепе - малко хълмче до сградата на денталния факултет, предаде бнт.

Владимир Балчев, главен експерт в Държавен архив - Пловдив: Другото тепе отгоре е Лаут тепе, което е започнало да се разрушава през 1895 година, когато правят на Гладно поле артилерийските казарми, за материал разбира се. В продължение на 20 години лека полека са го разбили.

След Каменица и Лаут тепе скоро ще изчезне и Марково тепе. Разрушаването му е започнало още през 1928 година и продължава до днес. Сега малко познатите тепета на Пловдив могат да се видят само във фотоизложба. Как са изглеждали те, показват материали от архивни сбирки от България и чужбина. Сред фотосите са и гравюри от 1493-а и 1533 година.

Владимир Балчев, главен експерт в Държавен архив - Пловдив: Имало е едно Ванили тепе - станаха 11. Отделно ние знаем за тепетата от по-ново време, от век и половина насам. Не знаем обаче какво е било през турско време, дали не е имало още тепета.

От Държавния архив се надяват, че ще успеят да провокират у пловдивчани желанието да опазят останалите си тепета, за да не се превърнат и те в строителен материал.

Последвайте канала на

6866 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини