Иманяри издирват подземен манастир заради съкровище на Иван Срацимир

  • 23 юни 2011 16:13

  • 5319
  • 0
Иманяри издирват подземен манастир заради съкровище на Иван Срацимир
©

Подземен манастир в близост до Албутинския скален храм край видинското с. Градец крие богатството на последния средновековен български владетел цар Иван Срацимир.

Тази легенда се предава от поколения и разпалва фантазиите на археолози, краеведи и иманяри, но въпреки че в района са правени и законни, и незаконни разкопки, все още не е открит.

Намирането на съкровищата на цар Иван Срацимир е едно от най-големите предизвикателства в областта. Иманярите са го търсили на различни места. Според едни то е закопано в района на Дяволския поток, който тече от с. Делейна към с. Градец и в близост на който се намира Алботинският скален манастир.

Преди години там били намерени златни наушници. Предполага се, че е съществувала средновековна практика в некропола пред манастира да се погребват изтъкнати представители от Бдин. Това подхранва версията, че в този район е закопано и съкровището на Иван Срацимир. Край Дяволския поток се копае много не само заради царското съкровище, но и защото до него има останки от римско кале.

Друга легенда гласи, че тук е било убежището на местен разбойник - Стънгата. Той извършвал обири във Влашко, а парите си носел и криел тук.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини