Ливан спира парите за лечение на сирийски бежанци

  • 12 юли 2012 08:01

  • 1919
  • 0
Ливан спира парите за лечение на сирийски бежанци
©

Ливан спира парите за лечение на ранени сирийци, които са избягали в Ливан, заявиха официални лица, цитирайки бързо увеличаващите се разходи с ескалирането на конфликта отвъд ливанско-сирийската граница, предаде Ройтерс.

Местни хуманитарни и медицински работници уточниха, че ливанските болници ще затворят врати за ранените сирийци, които не са в критично състояние. Те все още трябва да определят къде ще бъдат настанени ранените и кой ще плаща за лечението им.

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че близо 30 000 сирийци са избягали в Ливан след началото на 16-месечния бунт срещу режима на президента Башар ал Асад.

Ибрахим Башир от ливанското представителство на агенцията на ООН за бежанците, заяви че предоставянето на медицинска помощ за сирийски бежанци се е увеличило до над един милион долара в сравнение с близо 200 000 долара преди няколко месеца.

Според активисти решението да бъдат спрени средства за лечение ще застраши ранените в конфликта сирийци, които тайно влизат в съседни страни като Ливан и Турция, защото се страхуват, че ще бъдат арестувани ако отидат в държавни болници в Сирия.

Ливанското представителство на Агенцията на ООН за бежанците и министърът на социалните въпроси Уаел Абу Фаур заявиха, че разходите са се увеличили, тъй като мнозина сирийци търсят лечение на рак или диабет.

"Лечението ще бъде спряно, докато в действие бъде въведена нова система, за да се предотврати преразходът на средства", изтъкна Абу Фаур.

"Има хора, които твърдят, че са прогонени от домовете си, но не са, освен това част от причините се дължат на лошо управление", подчерта Фаур.

Последвайте канала на

БТА
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини