Пламен Орешарски: Подавате вредни и противоречиви сигнали всеки ден

  • 16 юни 2011 11:13

  • 2520
  • 4
Пламен Орешарски: Подавате вредни и противоречиви сигнали всеки ден
© Интернет

Това са истинските сравнения, каза от парламентарната трибуна бившият финансов министър Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, депутат от ПГ на Коалиция за България, предаде „Фокус” .

Орешарски заяви в репликата си към финансовия министър Симеон Дянков, че икономическият растеж на България в периода 2005-2008 г. е бил 6 и над 6 %. „Това беше доста над средните темпове за растеж на европейските икономики за 2008 г., за разлика от 2010 г., когато бяхме доста под средноевропейските”, добави депутатът.

„Подавате изключително вредни и противоречиви сигнали всеки ден. Колко пъти вдигахте и сваляхте ДДС-то, а то остана едно и също?”, запита Орешарски.

Той посочи хронология на събитията в последната седмица:
„Ден първи: ще има увеличение на пенсиите за всички. Ден втори: ще има увеличение на пенсиите само за отделни категории. Ден 3: няма да има никакво увеличение. Ден 4: днес сигурно има нещо ново. Мислите ли, че това е добре и какви импулси за доверие у гражданите мислите, че давате?”.

Според бившия финансов министър, днес домакинствата трупат спестявания, защото калкулират риска заради противоречивите сигнали на управляващите.

Използваме кризата като възможност - заяви пред Орешарски от парламентарната трибуна финансовият министър Симеон Дянков. „Предприехме серия от много трудни промени – ограничихме плащанията в брой, свързахме фискалните апарати на бензиностанциите в НАП, а предстои същото и за аптеките. Над 185 000 регистрирани по ДДС фирми ще свържат апаратите си със системата на приходната агенция”, каза Дянков. Той обвини вносителите на вота на недоверие, че сравняват показатели за България преди пика на световната криза. Дянков заяви, че сравненията трябва да се правят по правилния начин.

„През 2008 г. страната е била на 5-то място по бюджетен баланс. През 2010 г. имахме дефицит от 3,2 % - на кое място сме в ЕС? Пак на 5-то място. Къде ще бъдем по този показател тази година? Отново на 5-то място. Оказва се, че твърдението, че правителството не се е справило с кризата, представлява празни приказки”, каза финансовият министър. По думите му, през 2008 г., любимата година на вносителите на вота, България е била 4-та в Европа по най-нисък дълг, а днес е втора и само Естония е пред страната по този показател.

„Инфлацията през месец май е 0 %. Средногодишната стойност за 2010 г. беше 3 %, а за тази година разчетът сочи 3,5 %. През 2008 г. тя беше 12 %”, каза още Симеон Дянков. Той изтъкна, че за първото тримесечие икономическият ръст на страната е 3,4 %, което прави България 7-ма в Европа по този индикатор.

„Кризата даде възможност за по-добро приходно разпределение. Преди нея голяма част от приходите от инвестиции бяха насочени само в области като строителството. След дълги години на имитиране на реформа в държавната администрация сложихме таван за броя на чиновниците и техният брой е по-малък с 13 %. За 4 години вие успяхте да ги увеличите с 24 %”, посочи още министър Дянков.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2520 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
MEGI

2013.11.14 | 14:31

4
BRAVO TOny ICTINATA
БеСиПе

2013.11.14 | 14:24

3
КОМУНИСТИТЕ ОБЕЩАХА МОЖЕ ДА ПУШИТЕ КЪДЕТО СИ ИСКАТЕ САМО ДА СА ТЕ НА ВЛАСТ БОЛЕН 500лв ПЕНСИИ 1000лв ЗАПЛАТИ ВСИЧКИ ИМИГРАНТИ ЕЛАТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ ТУКА СТАВА РАЙ
tony

2013.11.14 | 14:23

2
Стига с това, при нас така при вас така. Кажете най-после какво ще правите, какви мерки ще вземете. Нас ни писна само да се изтъквате какво сте направили. То се вижда че, нищо не правите, само си разпределяте сферите на влияние откъдето да взимате , колко се може повече. Поогледайте се, народът няма да търпи по-вече да го лъжете.

2013.09.10 | 13:54

1
Да каже кой му нареди министрите.България ще цъфне и ще върже! Орешарски направи кабинет за чудо и приказ под диктовката на Сергей Станишев – всичките приятели на жена му са вътре! Тези вече ако не фалират държавата окончателно, здраве му кажете! Началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски става Мария Дивизиева. Тя живее с Петър Стоянович, министър на културата. Който е баща на детето на Таня Андреева, министър на здравеопазването и личен гинеколог на Моника Станишева. Мария Дивизиева беше шеф на предизборния щаб на Меглена Кунева за президент, тя е бивш зам-министър на царското юпи Николай Василев в министерството на държавната администрация в правителството на Сергей Станишев. Моника, Мария и Ники сега са партньори в частната фирма „Експат”. Моника Йосифова беше пиар на НДСВ, когато Мария Дивизиева беше шеф на предизборния щаб на царистите, но те останаха извън парламента. Зинаида Златанова, министър на правосъдието, е била съдружничка с Моника Йосифова-Станишева във фирма, която е спечелила от министерството на държавната администрация обществена поръчка за 1 милион лева. Моника Йосифова-Станишева е близка приятелка със заместник-председателя на парламента Мая Манолова, която живее на семейни начала с Ангел Найденов, министър на отбраната. Моника Йосифова вкара на избираеми места в листите на БСП приятелката си политоложка Таня Буруджиева и Мартин Захариев, издател на еротичното списание Playboy и организатор на конкурса за голи красавици Playmate – той се гласи да оглави Държавната агенция по туризма. червени боклуци са били и боклуци ще си останат!

Добави коментар

Водещи новини