Чистят радиоактивен плаж след края на сезона

  • 16 юни 2011 10:18

  • 1189
  • 0
Чистят радиоактивен плаж след края на сезона
©

Радиоактивният плаж на залива Вромос край Черноморец ще бъде почистен от урановите руди. Решението е взето на държавно ниво, а акцията се очаква да стартира през септември.

Това стана ясно по време на среща на областния управител на Бургас с жители на Черноморец. Губернаторът успокои местните хора, че вече има изготвен проект за почистването и от следващото лято плажът ще бъде абсолютно безопасен. Ангажимент за финансирането, което никак няма да е евтино, е поело Министерството на околната среда и водите. В момента обаче пясъчната ивица продължава да излъчва опасна за здравето радиация и се налага плажът да остане забранен за достъп и това лято.

Поредните замервания, направени върху ивицата, са потвърдили предишните, които установиха завишени лъчения доста над допустимите норми. Заради опасността от областната администрация се разпоредиха по протежението на целия плаж да бъдат поставени огромни табели с надпис "Забранен достъп". Скандалът с радиоактивния плаж край курорта Черноморец гръмна в разгара на миналия сезон и се наложи той спешно да бъде затворен.

Решението бе взето, след като най-добрите експерти на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околната среда, РИОКОЗ и Басейнова дирекция прецениха, че дългото излагане върху пясъка по време на плажуване крие голям риск. Радиацията на плажа "Вромос" е засечена за първи път преди повече от 30 години. Лъченията се появяват, след като близката мина "Росен" години наред изхвърля отпадъци от рудната преработка навътре в залива. Откритите архивни документи сочат, че в морето са били зауствани над 8 млн. тона радиоактивна шлака от хвостохранилищата на мината. Още първите изследвания доказват, че пясъчната ивица е отровена с уран, открити са следи и от радий. През 1998 г. по програма ФАР са отпуснати 800 000 екю за почистването.

Последвайте канала на

Novini.bg
1189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини