Умуват за създаването на горещ телефон за изчезнали деца

  • 25 май 2012 13:21

  • 723
  • 0
Умуват за създаването на горещ телефон за изчезнали деца
©

За финансова и институционална подкрепа апелира Фондация „Център Надя", за да задейства и в България телефон 116 000 за случаи на изчезнали деца.

По повод днешния Международен ден на изчезналите деца в редица европейски страни се излъчва клип по темата. И фондацията го представи на пресконференция в София прес, както и пред български медии. 17 европейски държави оперират с телефон 116 000.

Номерът е предоставен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), но за да действа 24 часа в денонощието седем дни в седмица, по всички стандарти на Европейската комисия, са необходими финансови ресурси, подкрепа и визия, подчерта д-р Русанка Венелинова, Изпълнителен директор на Фондация „Център Надя".

Тя каза, че в някои европейски държави номерът действа, но по 12 часа, а не по 24 часа, както е стандартът на Европейската комисия, заради недостиг на финансиране. Венелинова съобщи, че фондацията дългосрочно работи с МВР, Министерския съвет и КРС и че преговаря с телекомуникационните компании, за да бъде обаждането на номера безплатно.

Според нея годишната издръжка е между 300 и 500 хиляди лева, за да функционира телефонната линия като бъде обслужвана минимум от 8 души на телефона и подкрепящ екип от професионалисти, както и за информационни кампании.

Над 2 милиона деца в света изчезват всяка година заради трафика на хора, съобщи Венелинова. Тя посочи, че по данни на МВР за 2011 година в България са подадени заявки за 44 случая на изчезнали деца. За същата година са намерени 49 изчезнали деца, тъй като има много стари нерешени случаи. Фондацията не разполага с информация колко от намерените миналата година деца са от обявените през годината изчезнали.

Последвайте канала на

Novini.bg
723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини