Нощно гмуркане сред цъфтящ планктон

  • 18 май 2012 11:07

  • 11800
  • 3
Нощно гмуркане сред цъфтящ планктон
©

Надали може да е по-хубаво от това: нощта е безлунна, а вие сте на безлюден плаж на Малдивите. Когато вълните залеят брега, той светва като нощен Лас Вегас, а блестящи твари се лепят по крака ви.

Това вероятно е една от най-омайващите гледки в природата – цъфтежът на биолуминисцентния планктон, пише "Списание 8", позовавайки се на "New Scientist"

Тази снимка е направена на остров Ваадху, истински рай за гмуркачите, но биолуминисцентни организми се срещат по целия свят. Сниманите тук вероятно са едноклетъчни и вид миниатюрни ракообразни. И двете твари излъчват светлина когато са разтревожени.

„Понякога някои от тези ярки точици изглеждат все едно изскачат на пясъка и побягват по плажа", казва фотографът Дъг Перин. Всъщност истината е, че често светещият планктон пада в жертва на пясъчните раци, които грабват по някой екземпляр и го отнасят в скривалището си.

Да, макар и да не сработва добре на плажа, всъщност излъчването на светлина е защитен механизъм за тези твари. Светлината обикновено обърква хищниците и им пречи на ловуват. Освен това биолуминисценцията служи и като фар за животните, които се хранят с промъкналите се хищници. В общи линии гледката, която за нас е светлинен спектакъл, за участниците е бойно поле.

Биолуминисцентната светлина се произвежда в организмите благодарение на две дяволски наречени вещества: пигмент на име луциферин и ензим, който се казва луцифераз. Луциферинът взаимодейства с кислород, а луциферазът катализира реакцията. Най-често излъчваната светлина е в синия или зеления спектър. Този модел се повтаря при почти всички светещи същества, които иначе нямат връзка помежду си, като светулките, морските дяволи и медузите. Всъщност биолуминисценцията е еволюирала независимо в множество случаи в историята.  

Цъфтеж на планктон може да се види от космоса.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
11800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
deba

2016.08.05 | 18:49

3
Да го духате бе
um

2016.04.27 | 02:47

2
леле,голяма красота!
Стоян Дончев

2016.02.04 | 20:40

1
Невероятно красиво!Дано не се сбъднат предвижданията,че в резултат на продължаващото затоляне и повишаване нивото на световния океан Малдивите могат да изчезнат!

Добави коментар

Водещи новини