Симеон Дянков: Българите един ден ще ми благодарят

  • 05 май 2012 13:46

  • 5491
  • 42
Симеон Дянков: Българите един ден ще ми благодарят
©

Българите ще ми благодарят заради промените в Закона за Сребърния фонд, заяви в „Седмицата” на Дарик финансовият министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Той бе категоричен, че с промените, които ще позволят инвестирането на парите от фонда в държавни ценни книжа, ще го превърне в истински Сребърен фонд, а не във фонд, създаден заради искане на Международния валутен фонд.

„Тя е пак принципна идея. След време хората ще ми благодарят, че съм я предложил, че съм я отстоял, че сме успели в парламента да я прекараме. Така че, тя си върви напред. Няма нищо за отстъпване. Това е много принципна идея. Пише, че има Сребърен фонд, който е за увеличаване с времето на пенсиите на българските граждани. И се пита в момента то работи ли така? Не, не работи така. Аз като питах мои бивши служители на предишния министър Пламен Орешаркси защо са го направили, знаете ли какво ми казаха? Че е дошли МВФ в 2007 г. и казали, че имат притеснения, че правителството на Станишев харчи твърде много. Трябвало някъде да сложат пари. Мислили къде да ги сложат. „Дайте да ги сложим в отделен фонд, но няма да го наричаме фискален фонд, защото това изглежда, че е само заради финансите. Дайте да го наречем за пенсионерите, понеже изглежда социално, звучи добре”, разказа Дянков.

Попитан дали е склонен на отстъпление от идеята, на фона на коментарите против нея, включително отстрана на ЕЦБ, министърът каза: „Минимални аргументи. Вие вече започнахте много да преувеличавате коментарите по Сребърния фонд. Вече сме отстъпили. Аз исках да отидем директно до средното за ЕС от 70%. Просто това показва анализът. Тръгваме от 30%, защото се оказа, че е доста голяма хапка за голяма част от политиците. Но аз съм убеден, че това е правилната политика. И аз съм тук, за да отстоявам правилни политики, които ще са правилни и ще се видят след три-пет години”.

Финансовият министър разкритикува остро и работата на Международния валутен фонд (МВФ), чиито експерти в момента са и в България в рамките на редовната пролетна мисия у нас. Според Дянков Международният валутен фонд е част от проблемите, предизвикали кризата, а не част от решението. Затова финансовият министър е категоричен, че плащането по облигациите следващата година ще бъде финансирано с нов облигационен заем, а не с кредитна линия от МВФ.

„Първо МВФ се търси, когато си закъсал. Ние сме много далеч от закъсали. Ние сме една от трите държави с най-добри финансови резултати в Европа и второ, и за мен по-важно, МВФ показа в последните три-четири доста грешни стъпки в Гърция, в Испания, в самото си мислене какво трябва да се направи, за да се излезе от криза. Така че, не мисля, че нито парите на МВФ са ни необходими, нито пък типът съвети, които са давани на някои от държавите около нас. Относно кризата в Европа МВФ е част от проблема, не част от решението, поне засега. Сега имат нова генерална директорка, моя бивша колежка, френска финансова министърка. Надявам се, че ще се подобрят”, каза още той.

За френския министър на финансите и икономиката Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, която вече около година е на поста, Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи коментира: „В тежка организация. Тя се справя доста добре, но решенията бяха взети 2009-2010 г. преди нея от бившия директор, който, както знаете, вече има доста други проблеми, та не му е до спасяването на Гърция”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5491 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар
Do 2

2013.10.09 | 16:30

42
Ти нормален ли си ??? Чуваш ли се какви глупости ми говориш за ГЕРБ и някои лица?? Ходи се прегледай и не ми се прави на много умен,защото ако беше такъв нямаше и дума да напишеш във тази статия.

2013.10.09 | 16:30

41
Една от лошите черти на българите е ,че не гледат в бъдещето а ги интересува само какво става днес и близкото минало.
IQ146

2013.10.09 | 16:30

40
Ако не е Дянков, въпросът е, КОЙ ДА Е? Тук-там сред мастурбаториума на БСП-то се прокрадват писания като “по-добре Станишев, отколкото мутра”, “при БСП се вдигаха пенсиите”, “БСП ще строи БелеНЕ” и т.н… Но това са алтернативите на БСП и ние, почтените и умни, с високо IQ българи, им показваме къде да си ги сложат тия предложения. Докато не се яви ПРИЕМЛИВА алтернатива на Борисов, той е просто ПРЕКРАСЕН! НЕ КРАДЕ и строи инфраструктура! Е, в това огромно строителство, дето се извършва, не може някой да не се облажи, практически е невъзможно, като си знам нашия, на българите манталитет. Но важното е, че хванат ли ги – НЯМА ПРОШКА! Нито за “ваши”, нито за “наши”! А докато управлява, Борисов видимо се подобрява, учи се от грешките… И полека-лека вдига нивото. Защото и политиката e проста работа за умни и ПОЧТЕНИ хора. Даже в момента не е важно дали си умен, а доколко почтен. Хубаво да го запомнят това разни политолози и партийни анализатори, ако искат да са в час и прогнозите им да се сбъдват… Защото народът Е УМОРЕН от 20 годишните кражби на политиците от всички останали партии. Та не е ли “политик” мръсна дума? Защо е така? Друг е въпросът, че на тях, КОРУМПИРАНИТЕ КРАДЦИ, така им е угодно, за да има все повече разочаровани и в следствие на това – негласуващи. Така с една шепа хора идват на власт и слагат КРАДЛИВАТА си ръка върху бюджета, имотите на държавата и другите обществени фондове! И се почва шоуто на КРАДЦИТЕ! Затова се появи Борисов и засега е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА! И в момента е единствената надежда за добро бъдеще и просперитет! Всички други, включително и Кунева, са ДОКАЗАНИ КРАДЦИ!!!
shatterer

2013.10.09 | 16:27

29
"Докато не се яви ПРИЕМЛИВА алтернатива на Борисов, той е просто ПРЕКРАСЕН! НЕ КРАДЕ[!?!] и строи инфраструктура!" Това изречение разкрива колко си "почтен и умен" хе хе хе! Решил един тест, от тези където се познават някакви фигурки и си въобразяваш, че IQ-то ти е 146....ооо колко си прост хе хе хе!Само един ДОКАЗАН ГЛУПАК може да си мисли, че сегашното правителство не краде.........и без тест мога да ти кажа, че IQ-то ти е...около 46 хе хе хе!
...

2013.10.09 | 16:29

39
Не само ,че БНБ ами и световната банка от където тоя идва го посъветва да не го прави ... хех ей що не си остана в САЩ аххх..
отговор на #2

2013.10.09 | 16:29

38
Наистина коментара Ви е обективен и актуален-но с едно не съм съгласен-като казвате,че Бойко Борисов нямал алтернатива...................
Не на мазните изнежени крадци!

2013.10.09 | 16:29

37
Браво IQ146 точно така, не хитри мошенници а доблесни хора са необходими на България. До сега най доброто от политическа гледна точка през целия "преход" е управлението на ГЕРБ! Спор няма!
g-n Nikoi

2013.10.09 | 16:28

34
на тебе по-грубите крадци ли ти харесват като сегашните само празни приказки и нищо дори не съм видял още нищо от инфраструктурата която строят ако друг дойде на власт тогава ще стане ясно какво са крали тези за сега са само въздух под налягане и глад за обикновения българин
Да

2012.05.06 | 08:12

1
на яките калени крадци!
Иван Димитров

2013.10.09 | 16:28

36
А по отношение на действията на Дянков мога да кажа само едно -----че един бивш ГЛ.СЧЕТОВОДИТЕЛ завършил по нормален път икономическо образование в България - би се справил 100 пъти по-добре от Дянков като финансов министър.И знаете ли какво ще се случи след години- И Дянков и всички подобни като него по някаква случайност на съдбата допълзяли да разни министерски и депутатски места - ИМЕНАТА ИМ ще бъдат поставени на СТЕНАТА НА ГНЕВА и ПРОКЛЯТИЕТО-като предатели на българската нация.....

2013.10.09 | 16:28

35
Розовите цървулки се обадиха - Да, да, да...България ще ти благодари един ден, когато се махнеш от тука и на твое място да дойде по-кадърен от теб! От всички финансови министри, които се изредиха от 89-та година, Дянков е най-калпавия и ГРОБ ще загубят именно заради него! Чакам с нетърпение следващите избори и тогава ще видим дали българина се е събудил от 4 годишния сън!!! Обещания обещания и накрая едно голямо нищо. ГРОБ могат да вдигат минималната заплата, но това са само трохи...поскъпването продължава и продължава...Ако това е правилната финансова политика на това чуч*ло, просто да се маха от министерски съвет и да идва друг!

2013.10.09 | 16:28

33
Българите могат да ти благодарят само ако си тръгнеш, гейче.

2013.10.09 | 16:28

32
кой шти благодари уе

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини