Харесайте facebook страницата ни

Мит е, че българчетата учат много

© Булфото

Митът, че българските ученици са изключително натоварени, падна. Българчетата учат малко и почиват много в сравнение с връстниците си от другите държави от Европейския съюз.

Това сочи анализ за задължителното учебно време, учебния календар и ваканциите в европейските страни, публикуван от образователната мрежа Eurydice към Европейската комисия за настоящата учебна година, пише "Сега". Средният брой часове на година по задължителните предмети у нас е 687. След нашата страна са само Латвия и Унгария. В Латвия учат до IХ клас и средно на година имат по 674 учебни часа по задължителните предмети. В Унгария, както и в България, средното училище приключва в XII клас и годишно се падат по 667 учебни часа. Извън ЕС най-малко се учи в Хърватия. Там средното образование е до VIII клас включително, а средно на година се падат по 555 часа.

Българските ученици, особено в началното училище, съвсем не се претоварват. Например първолаците прекарват в клас най-малко - само 398 часа на година, което е под часовете в Унгария, Латвия и Хърватия. Броят на уроците за първолаците е два или дори три пъти по-малък в сравнение с тези на връстниците им от Испания (875 часа годишно) и Франция (864 часа за учебна година). Шампиони са в Люксембург, където децата от I до VII клас се обучават по 1008 часа. Само първокласниците в Норвегия учат почти колкото българчетата. Общият брой учебни часове от I до IV клас е 1629, или средно по 407 на година. В по-горните класове учебната натовареност се увеличава и българските ученици се оттласкват от дъното на таблицата. Например обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс на българските и унгарските училища включва сходен брой часове. Абитуриентите у нас имат 744 часа на година, докато връстниците им в Унгария - 720. Седмокласниците пък имат по 765 часа годишно, а в Унгария - 694. Гимназистите от Люксембург са отново най-натоварени - програмата от VII до Х клас предвижда по 1014 урока на година. В испанските гимназии се учи по 1050 часа. Във Франция седмокласниците учат 839 часа, но дванадесетокласниците имат най-много часове - общо 1108 за година.

Коментари
Коментари (21)
Коментирай
Виктор (гост)
14.05.2014 | 14:31

Мит е също,че българите работят.Те не работят,не и както го правят на Запад.Тук чакаме някой друг да свърши работата,и да си вземем парите колкото се може по-рано.

Рейтинг:
 
4
Ученик (гост)
02.07.2012 | 19:06

ние сме мързеливи, защото не може да влезеш в гимназия по електроника, да учиш системно програмиране, а в същото време да ти пълнят главата с биология,география, тех. чертане ( и то на ръка) или пък неща, които не са актуални от поне 10-15 години. П.С. не мога да разбера тези, които смятат, че сме мързеливи и прости като народ, какви са??? Явно не са българи или пък сами се обиждат! Сигурен съм, че в реалния живот те са ПЪЛНИ МИШКИ !!

Рейтинг:
 
6
dragan (гост)
14.05.2014 | 14:32

Ako iskate da si otgovorite na mnogo vaprosi,potarsete v internet informacia za plana Run-Ut.

Рейтинг:
 
2
(гост)
08.05.2012 | 18:37

13 ТОВА КОЕТО ПИШЕШ НЕ Е ВЯРНО. БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИ ЩЕ ИМА ДОКАТО ГО ИМА ТОЗИ СВЯТ. И НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ МНОГО ОТ БЪЛГАВИТЕ КОИТО СА В ЧУЖБИНА НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ВЪРНАТ И ЩЕ ПОТЪРСЯТ СМЕТКА ЗА ПРЕДЕТЕЛСТВАТА КОИТО ИЗВЪРШИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. НИЕ НЕ СМЕ ПРОСТИ, А СМЕ ПРЕКАЛЕНО ТЪРПЕЛИВИ! Е, МОЖЕ БИ ИМА ЕДИНИЦИ КАТО ТЕБ.

Рейтинг:
 
7
ала бала (гост)
08.05.2012 | 18:36

прости и дребни тарикати сме. Това е само едно заблуждение и успокоение

Рейтинг:
 
4
Ученик (гост)
14.05.2014 | 14:33

А защо не погледнат по колко предмета изучаваме годишно в гимназиален етап? Връстниците ни в другите европейски държави учат по определен учебен план като подготовка за колеж или университет. Ние в България учим всички възможни предмети всяка година. Може и да има разминавания в учебния ни план като време, но определено изучаваме много повече материал от учениците в останалата част от Европа...

Рейтинг:
 
5
simeon (гост)
14.05.2014 | 14:34

Напълно съм съгласен с номер 12 ,работя в чужда фирма (от ЕС) и мога да кажа че колегите са много по назад с обучението но пък са строго профилирани и там за тях няма тайни ,докато ние с е мъчим да бъде специалисти по всичко хората в ЕС (без нас ) залагат на професиализма затова там няма хора с по 3 различни образования ("висши" ако въобще може да има такъв термин) .Образувателната им система е с много часове но изучават предимно езици и тяхната си история а не колко са велики САЩ примерно (200годишна държава). В България с пълна сила важи "Учи мама зада станеш началник" и българина учи каквото му падне само и само да има висше накрая се получава така че електро инжинер неможа да си смени круишката ,инжинер химик работи на автомивка в Англия , машинни инжинери смятат за връх в кариерата си ако пътуват на кораб , Вярно бяхме държава но преди 20 години .Сега сме от 4-я свят там където когато бяхме деца пращахме помощи !!!! ЖАЛКО

Рейтинг:
 
0
realist (гост)
08.05.2012 | 18:38

Ха, ама чак сега ли го установихте това!? Ще се наложи да се разделим и с много други митове, като за това че сме най-умните, работливи и т.н. - просто ТАКОВА НЕЩО НЯМА! Впрочем мизерното състояние на страната го показва! Естествено, че някой друг ни е виновен за всичко.

Рейтинг:
 
3
Alfred (гост)
14.05.2014 | 14:35

Ми няма новина в тази новина. Отдавна е известно, че сме от най-тъпите народи на планетата. То и битието ни си го показва. Но спокойно, природата недоразумения не търпи и до 15 -20 г. няма да съществува и понятието "български народ".

Рейтинг:
 
14
Nqkoi si (гост)
14.05.2014 | 14:38

Ние като нация не сме прости, но проблема е , че не обичаме да си даваме много зор за каквото и да било, а най-добре е ако може някой друг да ни свърши работата.Мързеливци сме си като народ ( имам предвид по-голямата част от обществото). Неслучайно сме били и 500г под турско робство. Когато всеки почне да си гледа в собствената паница и си върши съвестно работата, тогава може и да отбележим напредък като нация във всяко едно отношение.

Рейтинг:
 
4
(гост)
14.05.2014 | 14:37

Не съм съгласен, че сме били мързелив народ! Подобни твърдения започнаха да се лансирад напоследък в медииното пространство. Че сме били мързеливи, че сме били некадърни, че сме били селяните в Европа, че сме били корумпирани, че сме били неспособни да се справим с вътредържавните си проблеми. За последните 20-години допуснахме да говорят за нас, като за държава от третия свят. Как преди време сме имали възможност да изпратим хора в космоса, а сега нямаме пари за 5 литра бензин! Как едно време е имало работа за всички, а сега хора с висше образование не могат да си наерят работа и работят за по 200-300лв. Как едно време са се строяли пътища и язовири, а сега нямаме пари, не да построим нови, а да укрепим вече направените от оня ''мръсен, гаден период'' когато дружахме с изтока? .....А да и как тогава образованието е било безплатно?

Рейтинг:
 
3
(гост)
08.05.2012 | 18:39

АКО СМЕ БИЛИ 500 Г ПОД ТУРСКО РОБСТВО, ТО Е НЕ ЗАЩОТО СМЕ МЪРЗЕЛИВИ, А ЗАЩОТО МЕЖДУ НАС ИМА МНОГО ПРЕДАТЕЛИ!!! ПОРАДИ СЪЩАТА ПРИЧИНА ОТНОВО ЩЕ БЪДЕМ ПОД ТУРСКО РОБСТВО.

Рейтинг:
 
4
(гост)
08.05.2012 | 18:40

Днес сигурно заглавието на новината е актуално, но преди демокрацията са наричали България ''донора на мозъци'', за което има много примери.

Рейтинг:
 
2
ло (гост)
08.05.2012 | 18:40

НЕ Е ВЯРНО!!!Много учат,ама за голи какички!!!

Рейтинг:
 
3
(гост)
08.05.2012 | 18:40

НАШИТЕ ДЕЦА НЕ СА ВИНОВНИ! ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ТЕ СА УМНИ И ТАЛАНТЛИВИ! ВИНОВНИ СА ТЕЗИ, КОИТО УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПОД БЛАГОВИДНИЯ ПРЕДЛОГ, ЧЕ ПРАВЯТ РЕФОРМА В ОБРАЗОВАНИЕТО! ТОВА, ЧЕ НЕ СА НАТОВАРЕНИ СЪЩО НЕ Е ВЯРНО. ТЕ НОСЯТ НАЙ - ТЕЖКИТЕ ЧАНТИ В КОИТО Е СЪБРАНА ПРОСТОТИЯТА НА ТЕЗИ КОИТО ПИШАТ УЧЕБНИЦИТЕ!

Рейтинг:
 
2
1 2
 
Добави Коментар