филмът на Аки Каурисмаки "Хавър" е на екран от петък, 20 април

  • 21 април 2012 18:39

  • 707
  • 0
филмът на Аки Каурисмаки "Хавър" е на екран от петък, 20 април
©

"Хавър", който беше част от София Филм Фест 2012, може да гледате Дома на киното и Евросинема.

Аки Каурисмаки е финландски режисьор, продуцент, сценарист, актьор и монтажист, роден през 1957 година в Ориматила. Работил е като пощальон, мияч на чинии и кинокритик. Заедно с брат си Мика заснема документалния филм „Пътуване около Сайми” и създава продуцентската компания “Villealfa”. Носител на Голямата награда на журито в Кан за „Мъжът без минало”, който след това е отличен и с наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината и е номиниран за „Оскар” за чуждоезичен филм.

Марсел Маркс, бивш писател и известен бохем, се е оттеглил в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър, където се е сближил с местните хора в качеството си на честен, но не и проспериращ ваксаджия.
Погребал мечтите си за литературен успех, той живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано обаче съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло.

Марсел трябва да се изправи срещу стената на човешкото безразличие с единственото оръжие, с което разполага – вродения си оптимизъм и непоклатимата солидарност на хората от квартала. Врагът му е огромната държавна машина на Запада в лицето на полицията, която с всеки изминал миг се приближава към бежанеца.

„Европейското кино не е обръщало до момента специално внимание на задълбочаващата се финансова, политическа и най-вече морална криза, която доведе до все още неразрешения проблем с бежанците – тези, които се опитват да започнат нов живот в страните от Европейския съюз, и непоследователното и често пренебрежително отношение към тях. Аз не съм открил разрешение на проблема, но въпреки това исках да го засегна в своя нереалистичен филм…”
Аки Каурисмаки

Последвайте канала на

707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини