Древен кораб тръгва на експедиция

  • 09 юни 2011 21:24

  • 2145
  • 0
Древен кораб тръгва на експедиция
© Булфото

Корабът "Одисей"  е реплика на кораб от бронзовата епоха и целта на експедицията е да се изследва начинът, по който са плавали траки и троянци.

Плавателният съд е построен през 2000 г. в Одеса по релеф от погребалния храм на Рамзес III в Египет. Дъното му е от издълбан ствол на дъб, а бордовете от борови дъски.

"Одисей" се задвижва от едно платно и шест гребла като максималния екипаж е от 10 човека. Експедицията тази година ще тръгне от село Казашко край Варна.

Пътешествието е финансирано от спонсори. Времетраенето му зависи изцяло от метеорологичните условия. Проектът е продължение на започналата още през 2002 година експедиция "Одисей". Най-дългото плаване до момента е било през 2008 година, когато корабът е преминал през Германия, България и Румъния, за да мине по пътя на древните племена, населявали Европа и Балканите.

Догодина проектът ще продължи с пътешествие през Средиземно море. За целта в Украйна вече се строи кораб, имитиращ плавателен съд от времето на киевските князе. Маршрутът ще бъде около 4 хиляди километра.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини