БГ филмът на годината дебютира

  • 08 юни 2011 14:32

  • 843
  • 0
БГ филмът на годината дебютира
©

"Подслон" - филмът на годината според Българската филмова академия, ще има премиера тази вечер в Синема сити.

Дебютният пълнометражен филм на Драгомир Шолев излиза по екраните на 10 юни, съобщиха разпространителите. Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Силвия Герина, Ирена Христоскова са в актьорския екип на продукцията, спечелила за кратко време редица фестивални награди.

Световната премиера на филма беше на Международния фестивал в Сан Себастиан.

Досега "Подслон" е селектиран на 36 фестивала в Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Сред тях са фестивалите в Солун, Гьотеборг, Ротердам, София, Прага, Гуадалахара, Буенос Айрес, Руан, Инсбрук, Мюнхен, Хайфа. Филмът е в селекцията на шест от 50-те най-значими фестивали в света според класацията на престижното списание "Варайъти".

"Подслон" е интригуваща история, разказана по необичаен начин.

Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дни, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с "първите срещнати на улицата наркомани".

Сценарият е на Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев. Оператор е Крум Родригес, художник - Ванина Гелева. Музиката е на Васил Гюров. Продуцент е Росица Вълканова от "Клас филм", копродуценти - БНТ и "Ню Бояна филм". Освен за най-добър игрален филм "Подслон" взе още три награди на Българската филмова академия - за режисьор на игрален филм, за монтаж и за сценография.

На фестивала "Златна роза - 2010" бе отличен за най-добър дебютен филм и за операторско майсторство, в Братислава - за най-добър режисьор.

На "София филм фест" спечели голямата награда, наградата на "Кодак" за най-добър български игрален филм и наградата на публиката, на Международния фестивал на филми от Югоизточна Европа в Лос Анджелис - наградата за най-добър дебют, на Международния филмов фестивал в Кипър - специално отличие (special mention).

 

Последвайте канала на

843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини