За по-дълъг живот - постете

  • 20 февруари 2012 13:37

  • 960
  • 0
За по-дълъг живот - постете
©

Постенето един-два дни седмично защитава срещу болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други невродегенеративни заболявания, са установили учени от Американския национален институт по стареенето в Балтимор, Мериленд, съобщи в. "Дейли телеграф".

Отдавна е известно, че намаленият прием на калории увеличава продължителността на живота на плъхове и мишки. Предполагаше се, че ефектът е сходен и у хората, но бе трудно тази хипотеза да бъде тествана.

"Намаленият прием на калории помага на мозъка, но постигането на подобен ефект чрез преустановяване на храненето не е най-добрият метод за придобиване на тази защита, заяви проф. Марк Матсън от лабораторията по невронауки в института.

За предпочитане е да се пристъпи към периодично постене, при което едва се хапва нещо, и след това се премине към периоди, в които се яде до насита."

Невротрансмитери в мозъка са активирани, когато приемът на калории е намален. Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската асоциация за напредък в науката във Ванкувър, Канада

Последвайте канала на

БТА
960 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини