Италианският президент започна консултации за предложената управляваща коалиция

  • 22 май 2018 20:37

  • 1768
  • 0
Италианският президент започна консултации за предложената управляваща коалиция
© gettyimages (архив)

Италианският президент Серджо Матарела събра председателите на двете камари на парламента на консултации по въпроса за бъдещото правителство на Италия.

Окончателното решение на Матарела дали да връчи мандат на крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди да съставят правителство обаче не се очаква преди утрешния ден, предаде БТА, цитирайки ДПА. В Италия президентът има последната дума за номинациите на политическите партиите за премиер. Президентството обаче не даде подробности за днешните консултации с председателите на камарите.

Вчера 54-годишният преподавател по право и начинаещ в политиката Джузепе Конте беше определен за кандидат за премиер от популистката коалиция в Италия. Дали Конте ще стане премиер ще зависи от президента Матарела, но номинацията му предизвика безпокойство в Брюксел и на финансовите пазари.

Лидерите на двете партии, подкрепящи Конте - Движение 5 звезди и Лигата - обещаха да намалят данъците, да облекчат мерките за икономии, да повишат разходите в социалната сфера и да увеличат депортациите на незаконни мигранти. Евентуалните нови управляващи обявиха намеренията си за бюджетните разходи, въпреки че Италия има едно от най-високите равнища на дълг в света съотнесено към брутния вътрешен продукт, отбелязва ДПА. Евроскептичните партии обещаха и да направят преглед на договорите на Италия с ЕС.

Не се очаква Матарела да вземе решение за премиерския пост днес, но в случай, че даде одобрението си, новото правителство може да встъпи в длъжност още тази или следващата седмица. Вчера лидерите на 5 звезди и Лигата - Луиджи Ди Майо и Матео Салвини се срещнаха с Матарела, за да му представят програмата си, както и номинацията на Конте. Преговорите между двете партии продължиха няколко седмици, след като изборите на 4 март не излъчиха ясно мнозинство, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини