БАН: Има грешна задача в матурата за 12 клас

  • 22 май 2018 12:13

  • 107460
  • 3
БАН: Има грешна задача в матурата за 12 клас
© Булфото

Родители откриха грешка в една от задачите на теста от матурата по български език и литература за зрелостниците. Неправилно членуване в изречение е посочено като верен отговор от експертите на МОН.

Примерът "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли КОМИСИЯ" взриви социалната мрежа с неестественото си звучене и липсата на членуване на съществителното "комисия", което българският език изисква. Същият отговор "б" обаче е посочен като верен от МОН. Той е грешен граматически, от което следва, че в цялата задача няма нито един верен отговор и съответно дванайсетокласниците са подведени от съставителите на изпитните задачи. Това би трябвало да доведе до незачитане на точките от тази задача, както и да са отговаряли на нея абитуриентите.

Родители са звънели и на телефона на службата за езикови справки към Института по български език на БАН, признаха оттам за Канал 3. Филолозите са категорични, че посоченото за вярно изречение звучи неестествено заради употребената нечленувана форма и е съвсем нормално да приемем, че се схваща като неграматично.

"Оттук следва, че във всички изречения на въпросната задача №7 има допусната граматична грешка и няма нито едно, което да отговаря на условието", коментираха още специалистите от БАН. Според тях е възможно да става въпрос за техническа грешка, но от МОН са тези, които ще обяснят.

Според филолозите е твърде пресилено сега да си измисляме разни доводи, че въпросното съществително "комисия" в изречението не е грешка, защото езиковият усет подсказва точно обратното.

В службата "Езикови справки и консултации" са получили родителски сигнали и за евентуални грешки в теста за 7 клас, но примерите се проверяват, поради което не пожелаха да конкретизират за коя задача става въпрос.

На въопрос защо МОН не се възползва от услугите на най-големите капацитети по български език в такива важни случаи, като съставянето на тестове за матури, от БАН обясниха, че вероятно е заради условието за конфиденциалност - да не изтече предварително какво ще се падне на изпита. А покрай примера от съседната подточка в същата задача от теста:

"По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти", където се изисква ИскърскоТО дефиле да бъде членувано, езиковедите напомниха, че е правилно да кажем и да напишем: "МинистерскиЯТ съвет се събра", "Законът влиза в пленарнаТА зала". Масово обаче от устата на депутати и журналисти чуваме "отивам на Министерски съвет" или "влиза в пленарна зала". Сред най-масовите грешки са и използваните в ежедневието грешни изрази като "на рецепция", "на каса", които изискват категорично членуване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
107460 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Илф и Петров

2019.05.17 | 02:12

3

Каквото министерството,такова и образованието.Затъпяващо,да готви колониални слуги.

Добави коментар

Водещи новини