Мъжът, участвал в акцията по издирването на Боян Петров, разкри какво се е случило на Шиша Пангма

  • 22 май 2018 08:28

  • 79068
  • 1
Мъжът, участвал в акцията по издирването на Боян Петров, разкри какво се е случило на Шиша Пангма
©

Моят баща беше учител на Боян и е първият човек, който го запознава с природата. След първоначалната информация за изчезването му, започнаха да се получават разнопосочни информации. Баща ми без да се замисли показа какво е да си истински приятел. Той по най-бързия начин изтегли 30 000 долара и замина за Китай. Аз тръгнах с него. Това каза в ефира на БТВ Кирил Петков, единственият българин, участвал активно в спасителната акция по издирването на Боян Петров в Хималаите.

„В първите часове имаше нужда от координация между Непал и Китай. Това беше безпрецедентно. Имахме пълно съдействие от българска страна. Китайската администрация също работи извънредно заради Боян Петров“.

Връх Шиша Пангма няма нищо общо с нашите планини“, увери той. „Там е много опасно, пълно е със скали и пукнатини. Това е място на което кислородът е намален. 30 г. баща ми се е занимавал със спасителни акции. Започва да ти се доспива. Територията е като на Марс, ако направиш една малка грешка може да доведе до смърт“, разказа участникът в спасителната операция.

„Качихме се до 7400 км.- много над позволеното. Един от пилотите дори мина над върха на 8000 метра - това е рекорд“, разкри Кирил Петков. Той показа палатките между които има пукнатини. Мястото е като минирано поле. В глетчера има пукнатини от по 20 метра. За съжаление ние не знаем в коя от тях Боян е пропаднал. Затова огледахме пукнатините, в които може да е паднал“.

„След края на операцията Китай и Непал се разбраха, че оттук нататък няма да има граници между тях, що се касае за спасителни операции. Българската администрация показа, че може да е единна, когато става въпрос за спасителна операция. Китай го направи като дарение към България. Непал поиска 200 000 долара за операцията, по-късно бяха намалени. Цялата операция беше финансирана изцяло от дарения на приятели на Боян. Имаше реален риск да се загуби и друг човешки живот“, сподели спасителят и приятел на Боян Петров.

За мен Боян е легенда. Благодарение на него направихме така, че планината да е едно по-безопасно място. Той работеше за каузи и успяваше. Той е обединител, който помага да се случват добри неща“, каза Петков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
79068 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини