Рискът от развитие на карцином на пикочния мехур е три пъти по-висок за пушачите

  • 21 май 2018 13:45

  • 2850
  • 1
Рискът от развитие на карцином на пикочния мехур е три пъти по-висок за пушачите
© Pixabay

За пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур е три пъти по-висок, каза д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", предаде БТА.

В ЕС заболяването е четвърто по честота сред мъжете и на 8-мо място сред жените, посочи тя и отбеляза, че смъртността от него не е толкова голяма в сравнение с останалите карциноми.

По данни от Националния раков регистър в България през 2015 г. са били откирти 1745 нови случая.

По думите на д-р Колева други рискови фактори са излагането на канцерогени, хронично дразнене, инфекции и др. Един от първите симптоми за болестта е появата на кръв в урината, допълни д-р Колева и поясни, че обикновено пациентът няма болка. Лечението в ранен стадий дава много благоприятна прогноза, допълни още лекарят.

Меланомът е най-опасната и агресивна форма на рак на кожата, каза доц. Красимир Киров, завеждащ Клиника по онкодерматология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. По думите му заболяването засяга всички възрасти, като в България пациентите са основно 50-60-годишни. Най-често болестта засяга хората в Северна Европа - руси, светлокожи, с червеникави коси, по-предразположени към слънчево изгаряне. Основният рисков фактор е излагането на ултравиолетови лъчи, като по-често засегнати са мъжете, допълни той.

Двамата специалисти посочиха, че имунните чекпойнт инхибитори се приемат за едни от най-съвременните терапии на двата карцинома.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2850 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини