Цветанов подписа обща декларация за сътрудничество с румънската Комисия по отбрана, обществен ред и национална сигурност

  • 21 май 2018 14:23

  • 120
  • 2
Цветанов подписа обща декларация за сътрудничество с румънската Комисия по отбрана, обществен ред и национална сигурност
© Народно събрание

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар подписаха обща декларация за сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Това стана по време на съвместно заседание между двете Комисии, което се проведе в сградата на румънския парламент в Букурещ. Българските депутати са на работно посещение в северната ни съседка по покана на румънската комисия и нейния председател Дорел Къпрар.

Декларацията гласи, че ще се установи постоянен работещ механизъм между двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното сътрудничество, което ще увеличи институционалната ефективност и ще подпомогне всяка бъдеща обща инициатива. Двете страни се споразумяха да използват възможностите на ротационното Председателство за засилване на диалога с националните парламенти, за да се ускори решението за разширяване на Шенгенското пространство.

В документа се казва още, че в контекста на ротационното Председателство на Съвета на ЕС, като част от съответната Тройка, страните заедно ще допринесат за ефективната интеграция на Западните Балкани в архитектурата на сигурност на ЕС и за засилване на сътрудничеството им с европейските и евро-атлантически партньори.

В декларацията пише още, че двете страни се споразумяват да комбинират механизми на парламентарна дипломация с цел да призоват европейските заинтересованите страни, в съответствие с правната рамка на ЕС, да вземат решение относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
120 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини