Лунният календар разкрива как да се грижим за цветята

  • 21 май 2018 10:26

  • 2865
  • 0
Лунният календар разкрива как да се грижим за цветята
© Pixabay

В миналото, преди да се наложи материалистичната философия по нашите географски ширини и да въведе обществото в информационно затъмнение, хората са живеели много по-целесъобразно от нас и са били по-здрави.

В бита и в градината са се придържали към лунния календар, тъй като са забелязали, че има връзка и Луната оказва влияние върху живота на земята. По време на индустриализацията и механизацията Луната започва да се пренебрегва и хората постепенно забравили за лунните правила.

Сега когато времената се промениха и астрологията бавно започва да се възражда и да излиза от застоя си, много хора с по-отворено съзнание отново започват да го използват. Запада и Изтока винаги са били по-напред от нас в това отношение. Голяма е ролята на големия учен и антропософт Рудолф Щайнер за биодинамичното земеделие, което лека полека вече започва да навлиза и у нас.

Полезни съвети за отглеждане на цветята:

Садене и присаждане

Присадени стръкове се засаждат през пролетта при нарастваща Луна. Това важи най-вече за презимувалите мушката.
Прехвърляне на цветя в друга саксия, когато Луната преминава през знак Дева е най-подходящо време. Тогава имат шанса да станат красиви и здрави. Това важи също за проблемните и болни растения.
Цветята с листна маса се сеят и разсаждат при намаляваща Луна и най-добре тя да е в Рак.

Торене

Добре е торенето да се извършва при пълнолуние и при намаляваща Луна. Още по-добре, ако е съчетано движението на Луната да е в дните на листата - Рак, Скорпион и Риби.
При цветя със слабо коренообразуване може да се тори и в дните на корена - Телец, Дева и Козирог.

Цветята, които не цъфтят добре да се торят междинно в дните на цвета т.е. когато Луната е в Близнаци, Везни и Водолей.
Да се избягва да се тори при нарастваща Луна, защото има вероятност да изгорят растенията.

Поливане

Най-добре е цветята да се поливат в дните на листата – Луна в Рак, Скорпион и Риби.

При растяща Луна сокодвижението на растенията е нагоре - от корена към върха и сериозните манипулации с короната води до отслабване на растението. Не се занимавайте с обрязване, раните дълго няма да зараснат и растението може да загние. Ако се наложи по някаква причина да отделите някои клонки, то посипете мястото с въглен на прах.

При намаляваща Луна става обратният процес - сокодвижението е надолу. В този период се развива кореновата система, затова всяко повреждане на корените може да е губително за растението. С надземната част може да работите без опасение.
Растения със слаба коренова система могат да се пресаждат. Това ще ги обнови, укрепи и ще стимулира растежа им.
Добре е да се проведе изрязване на дългите клонки при фуксията, здравеца, прищипва се камбанката, формира се короната на фикуса и миртата. Успешно се посаждат глоксиния, хипераструм, амарилис.

Новолуние и пълнолуние се явяват като своеобразни превключватели. Това са особени моменти в живота на растенията, когато те трябва да се пренастроят и в такива дни са най-уязвими.
В деня на новолунието и също дните преди и след това, преустановете работа с растенията и ги оставете да се пренастроят.
6 часа преди пълнолуние всякаква работа с растенията е по-добре да се прекрати. Да продължите може вече след 6 часа след точното време на пълнолунието.

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
2865 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини