Турско село изнася 1200 тона охлюви за Европа годишно

  • 20 май 2018 19:28

  • 34350
  • 1
Турско село изнася 1200 тона охлюви за Европа годишно
© Pixabay

Турско село изнася 1200 тона охлюви годишно за европейските държави. Селото се казва Чайдеирмени, а основният поминък на населението е обработка и износ на охлюви за чужбина.

През 1997 г. в селото, което се намира в околия Деврек в окръг Зонгулдак, Черноморска Турция, се построява първата фабрика в този район за преработка на охлюви. Там постъпват хиляди тонове охлюви, събирани от селяните в различни краища на Турция.

Във фабриката с най-модерни технологии и поточни линии за преработка на продукцията и подготовката й за износ, работят главно жени от селото. Собственикът Садък Аяноглу разказа, че годишно изнасят около 1200 тона продукция от охлюви.

Франция е най-големият купувач на турската стока - годишно около 90 на сто от продукцията на завода в село Чайдеирмени се изнася във Франция. България, Румъния и Чехия също са сред редовните купувачи на турската продукция.

Обикновено суровата продукция от охлюви се подава през месеците април и май. После се докарват с камиони във фабриката от различните области на Черноморския регион - Самсун, Трабзон, Дюздже, Гиресун.

В производствените съоръжения първо се отделят черупките, а след това се подават за преработване в цеховете на предприятието.
Охлювите, които са богати на протеини, са особено търсени като деликатес в европейските страни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
34350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини