-
20 май 2018 13:34
- 9126
- 2
Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирана от ЮПИ.
Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.
"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите - заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. - Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта."
"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.
Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.
Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3 процента от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена. Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48 на сто по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.
Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на сто по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.
Последвайте канала на
Свързани новини
Лудогорец ще довършва започнатото срещу Хебър
Зрелищни сблъсъци ни очакват в полуфиналите на Лига Европа
Битките за място на финала в Лигата на конференциите
БФС дебне за "черно тото" в плейофите
Ботев (Пд) ликува, ЦСКА - София - тъгува! "Канарчетата" на финал след нов бой над "червените"
Борусия взе преднина след гол на Фюлкруг, но интригата остава и за реванша
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Тежка катастрофа в ранни зори в София
02 май 202407:32
“Тренд”: Българите очакват от ЕС борба с бедността и качество на храните
02 май 202407:27
Хванаха бивш министър да бие съпругата си до смърт в запис от охранителни камери
02 май 202406:50
Тръмп нарече "корумпиран" съдията, гледащ неговото дело
02 май 202407:05
Не забравяйте: Втори май е неучебен ден!
02 май 202406:27
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка
02 май 202406:57
Защо яйцата се боядисват в четвъртък и събота
02 май 202406:39
Велики четвъртък е!
02 май 202406:33
Ето какво ще бъде времето днес
02 май 202406:21