Гърция отхвърли името Република Илинденска Македония

  • 20 май 2018 10:17

  • 23197
  • 6
Гърция отхвърли името Република Илинденска Македония
© Getty Images/Guliver

Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде променено на Република Илинденска Македония, съобщи Нова телевизия, като се позовава на местни медии.

Именно на това име се спряха премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев след разговор на четири очи по време на срещата на върха в София в четвъртък.

Два дни по-късно Заев потвърди, че това е опцията, приемлива и за двете страни.

"Македонските граждани също ще имат думата. Те ще могат да гласуват на референдум по въпроса", каза Заев.

След изявлението на македонския премиер обаче стана ясно, че опозиционните партии в гръцкия парламент са се обявили против идеята западната ни съседка да се нарече Република Илинденска Македония. От кабинета на Ципрас пък поискали името да съдържа географско определение.

В изявлението от канцеларията на министър-председателя се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че „решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба“.

„Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим заедно за намиране на взаимно приемливо решение с географско или времево определение, точно както предвижда пакетът от предложения, които представи специалният пратеник на ООН Матю Нимиц“, се казва още в съобщението.

В него отново е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, свързано с премахването на иредентизма, трябва да бъдат гарантирани чрез конституционна промяна.

Последвайте канала на

Весела Найденова
23197 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини