Пенс и Ципрас обсъдиха по телефона преговорите за името на Македония

  • 20 май 2018 08:49

  • 1237
  • 3
Пенс и Ципрас обсъдиха по телефона преговорите за името на Македония
© Getty Images/Guliver

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и премиерът на Гърция Алексис Ципрас са обсъдили вчера по телефона преговорите по преименуването на Бившата югославска република Македония. Това съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС.

Според съобщението Пенс е благодарил на Ципрас за проявеното от него и македонския премиер Зоран Заев "лидерство" в опита им да решат десетилетния спор за името на Македония. "Вицепрезидентът призова премиера Ципрас да продължи да работи с премиера Заев за взаимно приемливо решение. Решаването на този спор би спомогнало за стабилността и мира в региона", се казва в съобщението.

В него се подчертава, че Пенс и Ципрас са се съгласили, че пред Атина и Скопие се разкрива "историческа възможност да уредят този въпрос" и че "времето е от голямо значение".

По-рано вчера Заев съобщи, че най-приемливо е наименованието "Република Илинденска Македония", който вариант бил обсъдил с Ципрас на преговорите им в София, припомни ТАСС. Руската информационна агенция отбеляза, че НАТО смята да приеме Македония за член при благоприятен изход от спора между Скопие и Атина за името.

Последвайте канала на

БТА
1237 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини